𝘊𝘶𝘯𝘶𝘯𝘢 𝘥𝘦 𝘴𝘱𝘪𝘯𝘪 𝘢 𝘋𝘰𝘮𝘯𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘐𝘪𝘴𝘶𝘴 𝘏𝘳𝘪𝘴𝘵𝘰𝘴 V-ați întrebat vreodată din ce a fost împletită cununa lui Hristos ?

𝘊𝘶𝘯𝘶𝘯𝘢 𝘥𝘦 𝘴𝘱𝘪𝘯𝘪 𝘢 𝘋𝘰𝘮𝘯𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘐𝘪𝘴𝘶𝘴 𝘏𝘳𝘪𝘴𝘵𝘰𝘴
V-ați întrebat vreodată din ce a fost împletită cununa lui Hristos ? Mulți vor spune: din spini ! Dar nu orice fel de spini, ci din spin târâtor! Această specie este fără floare, fără frunze…numai niște nuiele elastice, pline cu spini ascuțiți care se întindeau în tot pietrișul și bolovănișul drumurilor din Ierusalim.
E atât de dureros încât de te-ar înțepa în picior, imediat s-ar umfla și s-ar înnegri locul, de parcă acel spin ar fi otrăvit…iar în vremea aceea, ca să fie scos de către un doctor, ar trebui să fie scos cu o bucată din locul în care s-a înfipt pentru că altă posibilitate nu exista.
Gândiți-vă acum: cununa lui Hristos a fost împletită din trei nuiele de spin târâtor care aveau patruzeci și doi de spini! Iată mărturia lui Sotirios Crotos, unul din cei șaptezeci de ucenici și unul dintre cei care au ajutat la coborârea de pe Cruce a lui Hristos (Sotirios Crotos, înainte să-l întâlnească pe Hristos practicase medicina):
“…Coroana de spini era foarte îndesată pe cap. Am zis în gând: “Doamne ajută-mă!” Mi-a dat în gând să torn ulei de jur împrejurul ei, pe dedesubt. Am turnat și cele trei nuiele de spin târâtor au ieșit, LĂSÂND SPINII ÎNFIPȚI ÎN CAP…
Doamne Dumnezeule, tot capul era numai cheaguri de sânge, amestecate cu păr. I-am spălat capul, l-am masat ușor cu ulei de migdale și am cules ușor toți spinii, LĂSÂND ÎN URMA LOR GĂURI, CU TOTUL PATRUZECI ȘI DOI. L-am uns cu uleiuri aromate și mirodenii. L-am pieptănat. Fața și gâtul erau numai șiroaie de sânge, iar barba plină de scuipat.
Ah! Spatele, tot spatele, de la umeri la brâu era o masă de carne. În douăzeci și șase de ani de practică a medicinii am întâlnit bolnavi rupți, flagelați, arși de vii, cu ochii scoși, ciopârțiți, bătuți, jupuiți, dar n-am întâlnit un spate așa de sfărâmat și fărămițat.
Vai ! Câtă durere a putut răbda fără murmur. Nu e de mirare, că la fiecare pas cădea…”
Coroana se afla in catedrala Notre Dame din Paris încă din anul 1239. În anul 913 coroana a ajuns de la Ierusalim în Bizanț. După ajungerea coroanei în Bizanț, se pare că spinii s-au dispersat de-a lungul secolelor prin danii efectuate fie de împăratul Bizanțului, fie apoi de regele Franței. S-au numărat circa 70, de aceeași natură, care se reclamă drept originali. Doi dintre ei, s-ar afla în România. Un alt spin din coroana de spini este în posesia catedralei catolice Sf. Iosif din Capitală.