3 profeții apocaliptice care s-au dovedit a fi simple fantezii

 3 profeții apocaliptice care s-au dovedit a fi simple fantezii

În istorie au existat numeroase ocazii în care oamenii au crezut că lumea este pe cale să se sfârșească. Scenariile au variat în funcție de epocă – de la inundații la cutremure sau boli -, însă toate au avut ceva în comun: panica.

Oamenii au fost întotdeauna curioși să știe cum se va sfârși lumea, iar unii chiar au îndrăznit să speculeze cu privire la cum va arăta apocalipsa.

Bineînțeles, niciunul dintre scenariile avansate de-a lungul vremii nu s-a adeverit. În acest articol îți prezentăm trei dintre ele.

1

Potopul lui Stöffler din 1524

Johannes Stoffler astronom

În 1499, Johannes Stöffler, matematician și astronom german, a prezis că lumea va fi lovită de un cataclism de proporții gigantice pe 20 februarie 1524. Omul de știință susținea că întreaga planetă va fi „măturată” de o inundație masivă.

Deși nu avea nicio bază științifică, profeția lui Stöffler a provocat panică în rândul oamenilor, care au început să se pregătească pentru marele eveniment.

Cum era de așteptat, producătorii de bărci au câștigat o sumedenie de bani de pe urma celor care voiau să-și sporească șansele de supraviețuite.

Potrivit Smithsonian Magazine, când a sosit ziua „fatidică”, în Germania chiar a început să plouă mocnit. Oamenii au început să se înghesuie încercând să se îmbarce pe o arcă de trei etaje care fusese construită pe Rin. Sute de oameni au murit în ambuscadă.

După dezastru, văzând că profeția sa nu s-a împlinit, Stöffler a afirmat că, de fapt, greșise calculele, iar sfârșitul lumii urma să vină în 1528. A doua oară, însă, nimeni nu l-a mai crezut.

2

Cometa Halley din 1910

Cometa Halley
O fotografie realizată în orașul american El Paso pe 16 mai 1910, care surprinde cometa Halley. Foto: Pinterest

În 1910, când cometa Halley a apărut pe cer, așa cum o face la fiecare 75-76 de ani, oamenii și-au pierdut mințile. Mai mulți scriitori din Marea Britanie au început să răspândească zvonul conform căruia sosirea cometei era un semn că Germania urma să le invadeze țara.

De cealaltă parte a oceanului, oamenii de știință din Chicago au anunțat că descoperiseră un gaz toxic în coada cometei. De asemenea, cotidianul The New York Times relata previziunea astronomului francez Camille Flammarion, conform căreia gazul „va impregna atmosfera și va distruge viața de pe Pământ”.

Oamenii, creduli, s-au grăbit să achiziționeze măști de gaze și să-și construiască buncăre. Desigur, așa cum se știe deja, cometa a trecut, iar lumea a rămas neatinsă.

3

Marea sperietură informatică din anul 2000

Coperta revistei Time
Coperta revistei Time din 18 ianuarie 1999, care face referire la Y2K și „nebunia mileniului”. Foto: Time

Încă din 1984, experții în informatică au prezis că, din cauza unei erori de programare a computerelor, pe 1 ianuarie 2000 toată tehnologia din lume avea să se oprească, trimițând omenirea înapoi în Epoca de Piatră.

În acele vremuri, computerele afișau data în format de două cifre: 1998 era „98”, 1984 era „84” și tot așa. Odată cu venirea anului 2000, spuneau informaticienii, computerele urmau să calculeze că este anul 1900, nu 2000, iar acest lucru urma să afecteze bazele de date bancare și guvernamentale, sistemele de distribuție a energiei și alte domenii-cheie, aruncând lumea în haos.

Se credea că toate dispozitivele care au încorporate pe bază de cipuri – de la ascensoare până la sistemele de control al temperaturii din clădirile de birouri și dispozitivele medicale – vor înceta să mai funcționeze.

Această previziune a stârnit panică în jurul lumii, iar unii oameni au început să își facă stocuri de mâncare, apă și combustibil. Potrivit Enciclopediei Britannica, guvernele din întreaga lume au cheltuit 300 de miliarde de dolari pentru a actualiza computerele și programele informatice.

Apoi, a sosit data de 1 ianuarie 2000, iar sistemele informatice au rămas intacte.

După o primă reacție de ușurare, au apărut numeroase voci care au acuzat că probabilitatea producerii unui dezastru fusese mult exagerată încă de la început.

Sursa: incredibila.ro