Un antrenor rus, suspendat 4 ani pentru încercarea de a mitui un agent de testare antidoping. Agenția de la Moscova îl exonerase

 Un antrenor rus, suspendat 4 ani pentru încercarea de a mitui un agent de testare antidoping. Agenția de la Moscova îl exonerase

Antrenorul rus de atletism Andrei Eremenko a fost suspendat pentru o perioadă de patru ani după ce a încercat să mituiască un agent de testare antidoping în 2017, a anunţat Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Antrenorul a fost exonerat iniţial de către o comisie a Agenţiei ruse antidoping (RUSADA), în decembrie 2018, dar agenţia a făcut apel la TAS, care a schimbat decizia.

Singurul judecător al acestui caz a decis ”fără îndoială” că Eremenko a încercat să îl mituiască pe oficial în data de 2 septembrie 2017.

RUSADA a cerut o probă de uită de la atleta Iulia Malueva, specialistă în probele de sărituri peste garduri, care a fost antrenată de Eremenko, la Campionatele Rusiei din 2017, dar agenţia a dezvăluit că atleta a încercat să scape de testare simulând că este bolnavă.

Malueva, care s-a plâns oficialilor RUSADA că are greaţă şi dureri de cap, a oferit o probă de urină cu o zi întârziere, dar a scăpat-o în toaletă când a căzut la podea, simulând un leşin.

Eremenko a cerut o ambulanţă, iar Malueva a fost transportată la spital ”fără motiv”, potrivit deciziei TAS. Apoi, antrenorul a încercat să mituiască un oficial RUSADA pentru a nu lua o probă corectă de urină de la Malueva.

Iulia Malueva a fost suspendată ulterior de Comisia antidoping a RUSADA pe o perioadă de patru ani, până la data de 11 aprilie 2022.

Editor web: Liviu Cojan