Cum să gestionezi stresul în timpul pandemiei COVID-19

 Cum să gestionezi stresul în timpul pandemiei COVID-19

Distanțarea socială, izolarea pe o perioadă nedeterminată, teama de îmbolnăvire își pot lăsa amprenta asupra psihicului nostru. Avem câteva soluții la-ndemână prin care putem ține sub control stresul, soluții despre care ți-am vorbit pe larg, în articolul de mai jos. 

Izolarea pe o perioadă nedeterminată, incertitudinea financiară, informațiile zilnice despre pandemia COVID-19 – toate corelate cu riscul îmbolnăvirii pot fi copleșitoare acum când ni se recomandă să stăm cât mai mult în casă și să evităm deplasările. Toate acestea ne pot afecta sănătatea mintală. Partea bună este că există câteva lucruri pe care le poți face, pentru a face față stresului.

 

Acceptă „noul normal”

Deși este firesc să fii în această perioadă anxios și stresat, gândește-te că toți trecem prin același lucru. Acceptarea faptului că distanțarea socială este necesară pentru a te proteja este o modalitate prin care poți reduce stresul. Spune-ți, chiar cu voce tare, că „acest lucru nu este pentru totdeauna” și că, la un moment dat, te vei reîntoarce la viața de dinaintea pandemiei.

Informează-te doar din surse oficiale

Câtă vreme stai acasă, este important să nu cazi în capcana intoxicării cu știri legate de pandemia COVID-19. Nu lăsa televizorul să ruleze toată ziua pe un canal de știri și nici nu verifica din 2 în 2 minute rețelele de socializare.

Informează-te doar din surse oficiale, însă cu măsură, deoarece prea multe informații pot agrava stresul. Limitează timpul pe care îl petreci citind sau urmărind știri care te fac să nu te simți bine. Poți să alegi un moment al zilei, de exemplu, dimineață, pentru a te pune la curent cu știrile despre pandemie, după care să-ți reiei rutina zilnică.

Fă-ți o rutină zilnică

Dacă tot am amintit mai devreme de rutina zilnică, trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață și încearcă să faci mișcare. Pe internet se găsesc tot felul de tutoriale de fitness, de exemplu, care-ți pot veni în ajutor.  În felul acesta, nu doar că-ți susții sistemul imunitar, dar își vei păstra și optimismul.

Ai grijă de corpul tău

Când simți că grijile te copleșesc, respiră adânc sau practică meditația. Consumă cât mai multe legume și fructe, hidratează-te corespunzător, dormi 7-8 ore pe noapte. Nu fuma, și nici nu consuma alcool sau droguri pentru a-ți gestiona emoțiile.

Găsește-ți preocupări relaxante

Fă din această perioadă, în care trebuie să stăm în casă, una productivă. Setează ca în fiecare zi să faci ceva ce nu ai avut timp până acum:

·        sortează hainele pe care nu le mai porți;

·        fă curățenie generală;

·        încearcă o rețetă nouă;

·        citește beletristică;

·        vizionează filme sau documentare.

Păstrează contactul uman, pe cale virtuală

Distanțarea socială și evitarea deplasărilor ne impun să rămânem în casă, dar asta nu înseamnă că nu putem să discutăm cu cei dragi. Singurătatea poate duce la instalarea anxietății și a depresiei. Prin urmare, este esențial să comunici cu prietenii, vecinii sau cu membrii familiei cu care nu locuiești. Datorită tehnologiei, putem astăzi să comunicăm cu multă ușurință, chiar dacă ne distanțăm social.

Dacă ai copii, vorbește cu ei și oferă-le informații exacte, pe înțelesul lor

Copiii s-ar putea simți temători sau anxioși în fața acestor schimbări în rutina lor. Răspunde întrebărilor pe care ți le pun și încearcă să le oferi răspunsuri, pe înțelesul lor. Limitează expunerea celor mici la știrile despre pandemie. Copiii pot interpreta greșit ceea ce aud și se pot teme de ceea ce nu înțeleg.

Acum când școlile și grădinițele sunt închise, creează un program pentru activități de învățare, dar și activități relaxante sau distractive.

De asemenea, concentrați-vă pe prevenție. Stabiliți și lăudați obiceiurile sănătoase (spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun sau dezinfectarea lor cu un gel de curățare, strănutul și tusea în șervețel). De exemplu, puteți să stabiliți acasă un filtru de protecție, mai exact un loc unde să vă puteți dezinfectata ușor pe mâini, după ce vă jucați sau desenați. Puteți folosi un gel de curățare, cu o concentrație mare de alcool și care are în compoziție și ingrediente care, pe lângă o curățare eficientă a mâinilor, hidratează pielea, cum sunt aloe vera și glicerina.

Sursa: https://doc.ro/sanatate/cum-sa-gestionezi-stresul-in-timpul-pandemiei-covid-19

Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți controla

Cu cât te gândești mai mult la lucrurilor pe care nu le poți controla – cum ar fi cât de mult se răspândește noul coronavirus – cu atât te vei simți mai anxios. Așadar, concentrează-te pe ce anume poți controla, precum modul în care-ți vei gestiona banii sau cum îți vei petrece timpul în aceste zile, când trebuie să stai în casă.

În aceste momente stresante, este important să încercăm să ne gestionăm propria anxietate și să facem tot posibilul să nu o transmitem altora. De asemenea, nu ar trebui să lăsăm frica să ne împiedice să acționăm cu claritate, compasiune și curaj. Merită să ne amintim că aceasta este o experiență comună, globală și că oamenii de știință din întreaga lume încearcă să găsească soluții pentru ca noi să ne reluăm activitățile de zi cu zi.

Prețuiește sănătatea!