Ce este, de fapt, parizerul din supermarketuri. Acum că știi, mai mănânci?

 Ce este, de fapt, parizerul din supermarketuri. Acum că știi, mai mănânci?

Sunt binecunoscute dezvăluirile făcute de muncitorii din fabricile de mezeluri, care vorbeau despre operatorii care aruncau în malaxorul pentru parizer inclusiv HÂRTIE IGIENICĂ.

Dincolo de astfel de gesturi izolate, parizerul este considerat în continuare, alături de crenvuşti, unul dintre alimentele cu cele mai puţine proprietăţi nutritive, dar şi unul dintre cele mai nocive.

Peste tot în lume, ingredientul de bază al acestui aliment ieftin este slănina. Proporția pleacă de la 70-80%, în cel mai bun caz, și poate ajunge la peste 95% non carne pe piețele mai sărace, cum e și România.

Ce altceva poate lua locul slăninei? Pasta MDM – carnea dezosată mecanic, care conţine resturile care au rămas pe carcase. MDM este codul alimentar dat unei emulsii alcătuite și apă și pastă de șorici, piele aviară, tendoane, cartilagii, amestecate cu ajutorul unui emulsificator pentru a solubiliza grăsimile animale în apă.

Această pastă se amestecă cu puțină carne de cea mai slabă calitate, extrem de fin tocată, amestecului dându-i-se consistență cu amidon și cu texturat din soia.

Totul se colorează cu carmin și se i se dă gust și miros cu „praf de parizer”, un amestec de sărac în arome naturale și de sinteză, însă burdușit cu glutamat de sodiu, menit să amplifice firavul gust de sute de ori la nivelul scoarței cerebrale (potențiator de gust). Se mai îndulcește, după gust, cu lactoză și glucoză.

Vine apoi rândul conservanților (nitritul de sodiu și nitratul de potasiu) și antioxidanților (acid ascorbic) care ne mențin parizerul „proaspăt” în galantar.

Nici reţeta, nici tehnologia originală nu mai sunt respectate în ceea ce priveşte producţia de parizer. De exemplu, preparatul de acum 20 de ani avea numai carne, pentru că aşa era standardul naţional, nu de firmă, aşa cum este acum, când fiecare producător decide din ce face un parizer, spun specialiștii în nutriție. Potrivit acestora, „portretul- robot” al celui mai nociv mezel este parizerul cu 80% slănină şi şorici şi 20% carne de pasăre dezosată mecanic, în care intră oase măcinate.

Sursa: realitatea.net