Baba Dochia, o femeie de legendă. 3 mituri despre ciobănița preferată a folclorului românesc

 Baba Dochia, o femeie de legendă. 3 mituri despre ciobănița preferată a folclorului românesc

Baba Dochia este un nume des asociat cu începutul primăverii datorită numeroaselor legende și tradiții sărbătorite în cultura poporului român.

Acest personaj este un simbol al înfrângerii vechiului an după o competiție acerbă cu noul an, practic lupta dintre iarnă și primăvară. Baba Dochia este prima babă,

și trebuie cinstită pentru a feri de îngheț, de furtuni și de gerul care ar putea afecta culturile în prima lună a primăverii.

Baba Dochia face parte din cele 4 mituri fundamentale care au modelat cultura și spiritualitatea românească

Baba Dochia – fată de împărat

Una dintre legendele babei Dochia susține că aceasta era, de fapt, o fată tânără de împărat, cu o frumusețe rară care întorcea capetele fiecărui flăcău din împărăție.

Dochiei nu-i plăcea niciunul dintre pretendiții ei, însă, unul dintre aceștia a declarat război împotriva regelui, l-a capturat și a pornit către palat cu gândul la cea mai frumoasă fată din ținut.

Auzind cele întâmplate, Dochia s-a rugat la o vrăjitoare să o transforme într-o babă urâtă pentru a scăpa de intrus. Apoi, a luat câteva oi, și s-a îmbrăcat cu nouă cojoace pentru a se feri de ger.

Dochia s-a ascuns până la venirea primăverii, atunci când, în fiecare zi și-a scos câte un cojoc. În a noua zi, atunci când și-a azvârlit și ultimul cojoc, un vânt puternic a înconjurat-o și transformat-o în stană de piatră.

Aceasta este povestea care prevestește posibilitatea unui ultim ger de martie care să ne ia prin surpindere. Zicala românească inspirată de povestea Dochiei este: „Să te ferească Dumnezeu de zilele Dochiei!“.

O altă legendă, cunoscută în Bucovina, susține că Dochia a fugit pe munte din dorința de a scăpa de un contropitor care voia cu disperare să o facă soția lui.

Fata purta cele nouă cojoace, însă, în timp ce urca pe munte, i se făcea din ce în ce mai cald. Dochia a început să arunce, rând pe rând, câte un cojoc, dar a constatat când a ajuns în vârf de munte că iarna era în toi.

Mânioasă, aceasta a început să-l ocărască pe Dumnezeu. Atunci Dumnezeu a hotărât să o pedepsească pentru cuvintele sale și a transformat-o în stană de piatră.

Integral pe aglomerate.ro