Vreme extremă! Alerte noi emise de ANM: România colorată în galben și portocaliu

 Vreme extremă! Alerte noi emise de ANM: România colorată în galben și portocaliu

Noi alerte din partea meteorologilor.

Jumătate din țară este sub cod galben și cod portocaliu de ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată și vânt puternic.

Vremea rea se încăpățânează să rămână în țara noastră, în ciuda datei din calendar care anunța o cu totul altă situație. Iunie este,

anul acesta, sub imperiul ploilor, al temperaturilor scăzute și al instabilității termice. Iată despre ce este vorba în cele două noi avertizări ANM.

Atenționare meteorologică cod galben

Prima atenționare emisă marți, 15 iunie este de tip cod galben și anunță ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică temporar accentuată. Codul galben este valabil în intervalul 15 iunie ora 10.00 – 16 iunie, ora 23.00.

Potrivit specialiștilor ANM, în intervalul menționat, local în Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații

Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20-30 l/mp și pe arii restrânse, 40 l/mp.

Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80-90 km/h.

De asemenea, meteorologii atrag atenția că astfel de fenomene se vor semnala pe spații mici și pe durată scurtă și în celelalte zone din țară. Vremea se va menține în general instabilă în toată țara.

Integral pe fresh24.ro