Academicianul Victor Lacatus: Cum recunosti o rosie tratata cu chimicale.

 Academicianul Victor Lacatus: Cum recunosti o rosie tratata cu chimicale.

Cunoscutul Academician Victor Lacatus a dezvaluit efectele unui stimulator care in

momentul de fata este interzis in Romania, 2,4D, unul dintre erbicidele care au si rol de stimulatori.

”Din nefericire sunt ani atipici. In aceasta situatie cultivatorul este obligat intr-un fel sa se gandeasca cum sa faca sa reduca

efectul acestei radiatii luminoase reduse care afecteaza plantele in cel mai nevralgic punct, legarea florilor.

Legat de tomate, incepem sa avem avortari in masa, nu de putine ori avortarile pot sa treaca si de 50% la unele inflorescente si atunci se apeleaza la asa numitii regulatori de crestere, biostimulatori.

Metoda este practicata in toata lumea, nu numai la noi. Din nefericire avem inca producatori, la noi care apeleaza la unul dintre biostimulatorii cu eficieta foarte ridicata, s enumeste 2,4 D.

Problema este ca este interzis si noi daca venim cu o serie de elemente legate de aplicarea acestuia, venim tocmai pentru a-i convinge pe cei care mai folosesc si nu e bine, daca este interzis trebuie sa respectam legea.

Cu atat mai mult cu cat 2,4 D este un erbicid. In concentratie foarte redusa, este vorba de 0,01 grame la litru, deci o concentratie foarte mica, el nu mai este erbicid, este biostimulator.

Este interzis din cauza neincrederii pe care o avem si noi si institutiile care controleaza, in producatori. Nu avem incredere daca nu maresc doza, daca nu respecta modul de aplicare, riscam sa apara efecte toxice pe plante”, a spus Victor Lacatus.

Integral pe ziaruldeastazi.online