Mămăliga, leac pentru viață lungă: Lucru important, dar mai puțin știut despre mămăligă

 Mămăliga, leac pentru viață lungă: Lucru important, dar mai puțin știut despre mămăligă

Mămăliga este un aliment

tradițional în gastronomia românească și un subiect continuu de cercetare pentru specialiști.

Momentan, niciun studiu nu a scos în evidență nicio contraindicație în folosirea ei. Mălaiul este un înlocuitor excepțional al produselor de panificație, numit de către specialiști „prietenul intestinului subțire”.

Doctorul în biochimie cu competență în fitoterapie și nutriție, Eugen Giurgiu, ne explică: „Deși figurează mai rar pe lista meniului nostru cotidian, mai ales la oraș, faimoasa mămăligă românească s-a dovedit un aliment-medicament cu ajutorul căruia se tratează o varietate de boli.

Ea nu trebuie să lipsească din alimentația suferinzilor, dar nici din hrana oamenilor sănătoși când aceștia vor să-și mențină starea de sănătate.”

Potrivit nutriționiștilor, mălaiul natural (nu cel grișat) nu ar trebui să lipsească din lista alimentelor de bază întrucât are proprietăți terapeutice care îl recomandă pentru mai bine de 70 de afecțiuni.

Acest aliment are acțiune sedativă și calmantă în ulcer și gastrită hiperacidă, reducând aciditatea și contribuind și la detoxifierea ficatului, la creșterea imunității, la reglarea nivelului colesterolului din sânge și, nu în ultimul rând, la combaterea obezității.

Dieta cu mămăligă reduce stresul, ameliorează incontinența urinară, anxietatea, diabetul, reumatismul etc. Cei care consumă zilnic fie mămăligă fie produse din porumb se bucură de longevitate – concluzia unor studii desfășurate pe parcursul mai multor ani.

Potrivit cercetătorilor endocrinologi, consumul zilnic de mămăligă scade riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene cu 60%. De asemenea, reglează și concentrația de glucoză din sânge, motiv pentru care este benefic și pentru diabetici.

Reduce cantitatea de colesterol din sânge și astfel scade și riscul de ateroscleroză și de infarc. Potrivit cercetărilor românești realizate de antropologi în regiunea Bran-Rucăr, unde mămăliga se consumă mai des, 9% din femeile

de peste 65 de ani au avut activitate ovariană foarte intensă, manifestată și prin prelungirea vieții sexuale chiar și după vârsta de 72 de ani. Mai mult, consumul de mămăligă este răspunzător și pentru longevitate.

Integral pe mesajedinsuflet.com