Vitamina B12 este esențială de la 40 până la 60 de ani – Cum depistezi lipsa de vitamina B12. Primele semne

 Vitamina B12 este esențială de la 40 până la 60 de ani – Cum depistezi lipsa de vitamina B12. Primele semne

Organismul uman are nevoie de cel puțin 30 de vitamine,

minerale și alte componente pentru a funcţiona optim și pentru a produce energie în viața de zi cu zi.

În acest articol vom detalia una dintre aceste componente complexe – vitamina B12, despre importanța ei în organismul uman, despre sursele ei și persoanele cu risc de carență în B12.

Vitamina B12, denumită și cobalamină, face parte din grupul vitaminelor B. Acestea sunt implicate în numeroase procese din organismul uman: ajută la producerea energiei,

susţin funcționarea sistemului osteo-muscular, circulator, nervos, digestiv și imunitar. Vitaminele B se regăsesc în cereale integrale, carne, ficat, pește și fructe de mare, verdețuri și fructe oleaginoase.

Din complexul de vitamine B, vitamina B12 se găsește numai în alimente de origine animală: carne, pește, pasăre, ouă, lapte și produse lactate. Această vitamină nu poate fi produsă de corpul uman, iar plantele nu conțin vitamina B12.

Din punct de vedere chimic, B12 este cea mai complexă dintre toate vitaminele. Pentru a putea fi absorbită în corpul uman, cobalamina are nevoie de o prelucrare specială a alimentelor la nivelul stomacului. Aici, proteinele de origine animală intră în contact cu acidul gastric și cu enzimele și eliberează vitamina B12. Molecula eliberată se combină cu o altă substanță secretată de celulele stomacului, denumită factor intrinsec, care îi permite să fie absorbită din intestinul subțire și apoi transportată prin sânge la ficat, apoi la toate celulele corpului.

Beneficiile unui aport suficient de cobalamină în sănătatea organismului uman
Lipsa vitaminei B12 este una dintre cele mai periculoase carențe de vitamine din corp.

În corpul uman, vitamina B12 joacă un rol esențial în numeroase procese, printre care:

sinteza ADN-ului celular;
metabolismul acizilor grași și al aminoacizilor;
funcționarea normală a sistemului nervos prin sinteza mielinei;
participă la maturarea globulelor roșii din sânge.

Integral pe gradinabunicii.ro