De ce nu e bine să pupi mortul! Sărutarea cea de pe urmă poate duce la afectiuni foarte grave. Vezi motivul infiorator

 De ce nu e bine să pupi mortul! Sărutarea cea de pe urmă poate duce la afectiuni foarte grave. Vezi motivul infiorator

Obiceiurile de înmormântare sunt adânc înrădăcinate în minţile şi sufletele românilor,

astfel încât acestea au reuşit să dăinuie până în zilele noastre.

Însă una dintre cele mai dăunătoare tradiţii specifice conducerii pe ultim drum este cea a sărutării celei de pe urmă.

De ce nu e bine să pupi mortul. Ultima parte a slujbei de înmormântare este momentul des­părţirii, al primirii ultimului sărut. La ultima „Slavă…” a rânduielii, mortul îi cheamă pe cei prezenți pentru sărutarea cea din urmă:

„Veniți, toți cei care mă iubiți, și mă sărutați cu sărută­rea ce mai de pe urmă, că de acum nu voi mai umblă, nici nu voi mai vorbi cu voi!”

Medicul Viktor Ivanovik este un reputat chirurg din Republica Moldova şi are o comunitate uriaşă de urmăritori pe TikTok.

În cel mai recent clip al său postat pe reţeaua socială, acesta face referire la consecinţele negative ale unuia dintre cele mai răspândite obiceiuri de înmormântare, pupatul unei persoane decedate.

De ce nu e bine să pupi mortul! Risc major de pierdere totală a mirosului

„Timp de 9 ore după deces, ţesuturile corpului încep să se descompună, iar bacteriile corpului în stare de descompunere ies la suprafaţă. Factori de risc: pierderea mirosului în totalitate„, atrage atenţia medicul pe TikTok.

Pericolul crește în mod semnificativ atunci când persoana decedată a suferit şi de o boală necunoscută sau contagioasă, cum ar fi tuberculoza, pneumonia sau hepatita.

La români, există obiceiul ca mortul să fie îngropat abia a treia zi, riscul contaminării prin sărut crescând cu fiecare oră.

Pentru a reduce oarecum contactul cu defunctul, în ritualurile moderne de rămas bun, se pune o hârtie pe frunte sau o poză în mâinile decedatului.

Integral pe dromania.ro