Rezultatele testelor pentru coronavirus trebuie să fie gata în maximum 24 de ore. Ordin de ministru

 Rezultatele testelor pentru coronavirus trebuie să fie gata în maximum 24 de ore. Ordin de ministru

Testele de tip RT – PCR pentru depistarea noului coronavirus vor fi prelucrate în maximum 24 de ore, prevede un ordin al ministrului Sănătăţii, publicat joi în Monitorul Oficial.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a stabilit prin ordin atribuţiile în activitatea de testare în vederea depistării infecţiei cu noul coronavirus la nivelul unor unităţi aflate în subordinea MS. Institutul Naţional de Sănătate Publică coordonează şi monitorizează la nivel naţional întreaga activitate de prelevare de probe şi testare pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, colectează toate datele despre rezultatele probelor, fiind singura instituţie abilitată să raporteze datele oficiale Ministerului Sănătăţii şi altor autorităţi naţionale şi internaţionale, potrivit documentului publicat joi în Monitorul Oficial.

Direcţiile de sănătate publică judeţene / a municipiului Bucureşti organizează recoltarea şi transportul probelor prelevate la unităţile sanitare sau în alte locaţii şi testarea acestora de către unităţile de specialitate care realizează testarea RT – PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus, în concordanţă cu capacitatea maximă de testare a acestora şi numărul de probe în aşteptare, se arată în ordinul ministrului Sănătăţii.

DSP-urile se vor adresa prioritar către cea mai apropiată unitate de specialitate care realizează testarea RT – PCR, pe care o contactează cu celeritate în vederea trimiterii probelor. În situaţia în care acea unitate nu are capacitate de testare, direcţiile de sănătate publică vor contacta cu celeritate INSP în scopul redirecţionării către o altă unitate de specialitate inclusă în program, astfel încât toate probele prelevate să fie prelucrate în maximum 24 de ore, se menţionează în ordin.

Totodată, direcţiile de sănătate publică au obligaţia de a verifica zilnic raportările realizate în platforma alerte.ms.ro şi raportează INSP numărul de probe repartizate unităţilor de specialitate în vederea prelucrării acestora, precum şi unităţile în cauză şi orice probleme identificate.

Editor: B.P.

Sursa: digi24.ro