Care sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română și cum să le eviți

 Care sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română și cum să le eviți

Românii se tem uneori să se exprime prin scris sau prin vorbit din cauza unor greșeli gramaticale, pe care oricât de mult încearcă să le corecteze,

în cele din urmă le repetă. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli gramaticale din limba română.

România a devenit fruntașă la greșelile gramaticale, în ultimii ani. Oamenii folosesc “decât” în loc de “doar”, “din cauza” în loc de “datorită” sau renunţarea la prepoziţia „pe” din acuzativul cu prepoziţie „pe care” . Acestea reprezintă unele din cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română.

Uneori auzim la televizor sintagme precum „mi-ar place” în loc de „mi-ar plăcea”. Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română. Oamenii tind să folosească forma greșită a condiționalului optativ a verbului “a plăcea”: “Mi-ar place să mergem la film”. Este total greșit așa.

Forma corectă este: “Mi-ar plăcea să merg la film”, pentru că modul condițional optativ se formează cu ajutorul infinitivului, iar forma corectă de infinitiv este “a plăcea”, nu “a place”.

De asemenea, românii folosesc adverbul “decât” în loc de “doar” sau “numai”. ”Decât” în loc de “doar” sau “numai” este una dintre cele mai răspândite greșeli gramaticale.

„Decât” se folosește numai atunci când avem construcții negative. Putem să spunem: “Nu am decât o treabă de rezolvat” sau “Am doar/numai o treabă de rezolvat”.

Pleonasmele le dau și ei bătaie de cap românilor. Folosim adesea: “Coboară jos!”, “Mai vino odată”, “Avansați înainte”. Pleonasmul reprezintă o greșeală gramaticală ce constă în alăturarea a două cuvinte, propoziții sau expresii care repetă inutil aceeași idee.

Folosirea greșită a verbului „a vrea”

În limba română există două verbe care exprimă aceeași idee: “a vrea” și “a voi”. Dar nu “a vroi”. Greșeala apare atunci când trebuie să formăm la indicativ timpul imperfect. Potrivit DOOM,

formele corecte sunt : eu vream/voiam, tu voiai (mai rar – vreai), el vrea/voia, noi vream/voiam, voi vreați/voiați, ei vreau/voiau. “Vroiam” – această combinație între cele două verbe – nu este acceptată și este considerată o greșeală gramaticală.

Integral pe StirileKanalD

Enable Notifications    OK No thanks