Vraji de Sfantul Andrei? Afla traditii, superstitii si obiceiuri. Mesaje de Sf. Andrei 2020

 Vraji de Sfantul Andrei? Afla traditii, superstitii si obiceiuri. Mesaje de Sf. Andrei 2020

Ce vraji se fac de Sfantul Andrei? Stiai ca Santandrei este o divinitate geto-daca, pe care crestinii au asociat-o cu Sfantul Apostol Andrei cel dintai chemat, ocrotitorul Romaniei?

Vraji de Sfantul Andrei. Santandrei a preluat numele si data de celebrare a Apostulului lui Iisus (30 noiembrie). Apostolul Andrei a predicat pe pamanturile Daciei,

iar faptul ca a inlocuit o divinitate precestina, personificare a lupului, arata importanta pe care a avut-o Sfantul Apostol Andrei pe pamanturile noastre.

In trecut, noaptea de Santaandrei (29-30 noiembrie), tinerii tineau petreceri asemanatoare Revelionului din zilele noastre.

Pentru a fi feriti de actiunea moroilor si strigoilor, tinerii ungeau cu usturoi ferestrele casei unde urma sa aiba loc petrecerea. Fetele aduceau cate trei capatani de usturoi, le puneau laolalta pentru a fi pazite de o batrana la lumina lumanarii.

Dupa petrecere, tinerii ieseau in curtea casei si in flacau juca usturoiul in mijlocul horei. Apoi se impartea usturoiul si fiecare se intorcea la casa lui. Usturoiul se folosea ca leac pentru boli sau pentru prinderea farmecelor si descantecelor. Peste an, acel usturoi era tinut la icoane.

Vraji de Sfantul Andrei? Vraji de dragoste de Sfantul Andrei

Vraji de Sfantul Andrei. Fetele sadeau un catel din usturoiul pazit in noaptea petrecerii intr-un cocolos de aluat. Dupa cum incoltea graul in aluat se faceau previziuni matrimoniale.

Alte fete faceau „turtuca de Andrei”, o turta subtire de grau, foarte sarata, coapta pe plita. O mancau inainte de culcare, iar baiatul care venea in vis sa-i aduca apa urma sa o ceara de nevasta anul urmator.

Vraji de Sfantul Andrei. In alte zone se ascundea sub perna un fir de busuoic sfintit, pentru obtinerea in vis a imaginii ursitului.

Dupa cum alte fete, la miezul noptii, la gura sobei, intorceau o ulcica noua de lut cu gura in jos, iar pe dosul ei lasa trei carbuni aprinsi. In timp ce roteau ulcica usor, rosteau o incantatie pentru ca iubitul sa-i dea atentia dorita.

O alta metoda de a afla ursitul, era privitul intre doua lumanari intr-un pahar cu apa neinceputa, asezat in cenusa. In centrul paharului este aruncata o verigheta sfintita prin cununie in biserica si se zice ca in centrul acesteia va aparea chipul ursitului.

Vraji de Sfantul Andrei? Fetele se asezau complet dezbracate intre doua oglinzi

Vraji de Sfantul Andrei. Alte fete se asezau complet dezbracate intre doua oglinzi, intr-o camera intunecoasa, cu doua lumanari in maini.

Se zice ca la miez de noapte, in oglinda din spate vor aparea imagini din viata viitoare sau cu viitorul sot, iar acestea se vor reflecta in oglinda din fata.

Sursa: RomâniaTV.net

Enable Notifications    OK No thanks