Excesul alimentar de sărbători, extrem de periculos pentru sănătate. Ce combinații ar trebui să facem la masa de Crăciun și ce să evităm

 Excesul alimentar de sărbători, extrem de periculos pentru sănătate. Ce combinații ar trebui să facem la masa de Crăciun și ce să evităm

Sărbătorile de iarnă ne bat la ușă și am intrat deja în febra pregătirilor. De regulă, la masa de Crăciun și Revelion,

românii au obiceiul să consume alimente în exces. Un obicei prost și extrem de periculos pentru sănătate, ne avertizează dr. Ovidiu Peneș.

Excesul alimentar de sărbători e extrem de periculos pentru sănătate

Pe lângă faptul că ne alegem cu câteva kilograme în plus pe care mai apoi ne chinuim să le dăm jos, excesul alimentar de sărbători poate provoca afecțiuni serioase.

Ovidiu Peneș, specialist în nutriție clinică și doctor în ştiinţe medicale, ne explică ce putem păți dacă exagerăm cu mâncatul de sărbători, cum să ne pregătim organismul pentru masa de Crăciun și la ce anume să avem mare grijă.

Problemele grave pe care le poți avea din cauza excesului alimentar la masa de Crăciun

„Orice ai face, după ce ai ținut un post negru, organismul nu se mai obișnuiește cu mâncărurile extrem de grele, specifice mesei de Crăciun.

Și atunci e mare risc, fiind sănătos și neavând probleme de stomac, te trezești că s-a terminat postul și începi masa de Crăciun, cu ou, maioneză, zahăr mult, alcool, mâncare grasă, porc, cârnați.

Mezelurile afumate și cârnații sunt pline de histamină. Pe lângă lucrurile pe care le au ca și compoziție, carne multă, învechită, au grăsimea asta de animal.

Până și grăsimea de pui e la fel de problematică. Și atunci ajung în tubul digestiv, care nu mai e pregătit.

Trebuie să vedem ce e de făcut, de ce să ne ferim. Pentru că e posibil să facem ulcer gastric. Primul pahar de alcool și masa grasă copioasă… masa asta excesivă începe să dea peste cap stomacul.

Riscăm să facem ulcer, ulcer perforat sau gastrite, reflux gastro-estofagian, cu durere în spatele sternului, durere în capul pieptului, jenă, balonare, inclusiv de la afumături, de la alcool.

Pancreasul se sensibilizează și el și poți să dai fenomene de dureri difuze abdominale inițial. Nu îți dă semn din prima foarte puternic.

Ești balonat, încep să fermenteze alimentele și ai scaun moale, combinat cu scaun mai constipat. Dacă pancreasul se inflamează serios și aruncă în sânge enzime digestive, se întâmplă probleme

foarte serioase pentru sănătatea noastră, inclusiv coagularea sângelui este afectată, rinichii, ficatul, tot, deci dă o boală generală a corpului. Începeți să aveți o durere puternică a abdomenului, e clar că e de pancreas.

Masa grasă copioasă poate da și infarct de miocard. Mă doare în spatele pieptului, mai sus, cu dureri care radiază spre baza gâtului, palpitații, stare de leșin. Și nu uităm de colecist, care doare și el”, a afirmat dr. Ovidiu Peneș la TeoShow.

Integral pe romaniatv.net