Coșmar într-un azil de bătrâni: 18 morți după vizita unui Moș Crăciun infectat cu coronavirus

 Coșmar într-un azil de bătrâni: 18 morți după vizita unui Moș Crăciun infectat cu coronavirus

Vizita unui bărbat costumat în Moș Crăciun a reprezentat o adevărată tragedie într-un azil de

bătrâni din Belgia: 121 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar 18 dintre vârstnici au decedat.

Ceea ce trebuia să fie o după-amiază plină de veselie s-a transformat într-un coșmar. S-a întâmplat în orașul Mol din Belgia, unde un bărbat costumat în Moș Crăciun (sau mai bine zis în

Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie și cel care a inspirat povestea moşului care aduce cadouri) a vizitat un cămin pentru bătrâni unde erau găzduite 180 de persoane, relatează cotidianul italian La Stampa, citat de Rador.

În ciuda numărului mare de vârstnici, nimeni nu l-a supus pe Moș Crăciun la un test pentru Covid-19. Cu toate acestea, trei zile mai târziu, bărbatul a primit un rezultat pozitiv. Prea târziu pentru a evita tragedia.

Citeste si: Noi tranşe de vaccin anti-COVID ajung în România. Care sunt orașele unde e distribuit

Ultimele decese, în zilele de Ajun și de Crăciun

Căminul de bătrâni din localitatea Mol a devenit un adevărat focar, 121 de persoane au fost infectate (inclusiv 36 de îngrijitori) și 18 persoane în vârstă au murit, ultimele cinci decese având loc în Ajun și în ziua de Crăciun.

Un număr care ar putea crește în următoarele zile, având în vedere că există şi alte persoane spitalizate în stare foarte gravă, potrivit La Stampa.

Citeste si: Recomandare OMS. Ce trebuie să facă toti oamenii care se vaccinează împotriva coronavirusului

Cu toate acestea, unul dintre cei mai buni virologi din Belgia și-a exprimat însă îndoielile că vizita lui Moș Crăciun ar fi putut provoca atât de multe infecții: „Chiar și pentru un „superspreader” au apărut mult prea multe infecții în același timp”, a spus Marc Van Ranst, profesor la Universitatea Katholieke Leuven și la Rega Institute for Medical Research.

Aşa cum s-a putut observa din fotografiile făcute în timpul evenimentului și publicate pe rețelele de socializare de către cei prezenți, nu toți vârstnicii purtau măști, iar Moș Crăciun și ajutoarele sale nu respectau tot timpul distanțarea fizică, fapt care ar fi favorizat și mai mult infectarea.

Belgia a început campania de vaccinare anti-COVID-19 în aziluri de bătrâni

Rezidenţi ai azilurilor de pensionari au fost primele persoane vaccinate împotriva covid-19 în Belgia, o ţară în care aceste instituţii au fost grav afectate de pandemie, scrie BFMTV.

Primele doze de vaccin Pfizer-BioNtech au fost administrate aproape în mod simultan, luni dimineaţa, atât unor rezidenţi ai unui azil de pensionari de la Puurs,

un oraş flamand în care se află fabrica unde este produs vaccinul, cât şi altor două instituţii, la Mons, în Wallonia, şi la Woluwe-Saint-Pierre, în regiunea Bruxellesului.