Ajunul Anului Nou 2021. Tradiții și obiceiuri de Revelion. Tu știi ce nu se face în această zi? Aduce ghinion

 Ajunul Anului Nou 2021. Tradiții și obiceiuri de Revelion. Tu știi ce nu se face în această zi? Aduce ghinion

Ajunul Anului Nou 2021. Superstiţiile spun că Anul Nou trebuie întâmpinat alături de familie şi prieteni.

Un obiect vestimentar de culoare roşie trebuie purtat în noaptea dintre ani. Iată o listă cu obiceiuri și superstiții de Anul Nou.

Ajunul Anului Nou 2021 vine cu o serie de tradiții și obiceiuri care sunt respectate an de an. Pluguşorul, Mersul cu Buhaiul, Jocul Caprei şi Jocul Ursului

aducătoare de fertilitate şi Umblatul cu Sorcova pentru a transmite sănătate şi tinereţe celor colindaţi marchează datina românească la trecerea dintre ani.

Potrivit unor superstiţii ale românilor, pentru a avea noroc şi belşug în noul an pe masă se pun struguri şi smochine.

Lista tradiţiilor şi a obiceiurilor româneşti de Anul Nou 2021 cuprinde, pe lângă colinde, jocuri cu măşti, alaiuri, teatru popular şi dansuri specifice finalului de an.

Ajunul Anului Nou 2021. Obiceiuri străvechi

Pluguşorul este un obicei practicat de români, încă din cele mai vechi timpuri, de sărbătoarea Anului Nou.

„Uratul cu plugul sau cu pluguşorul practicat de copii şi de feciori în grupuri separate implică uneori prezenţa fizică a plugului.

Textul, o istorie versificată a facerii de pâine (colac), întruneşte trăsăturile necesare mitului. Recitat în timp sacru, pluguşorul povesteşte despre naşterea pâinii la care participă succesiv aproape toţi membrii comunităţii, iar în cele din urmă colacul este împărţit tuturor.

Satul întreg se adună în colacul care îi conţine simbolic pe toţi şi se desface apoi în bucăţile împărţite egal. Trupul pâinii va trăi identic în fiecare dintre actorii şi martorii ritului”, scrie Şerban Anghelescu în „Sărbători de iarnă”.

Obicei agrar, structurat după modelul colindelor, Mersul cu Buhaiul este o datină păstrată de sute de ani în satele româneşti. Obiceiul Buhaiului se practică în ajunul Anului Nou, între asfinţit şi miezul nopţii. Obiectul buhai este o bărbânţă (putină) cu unul dintre capete acoperit de o bucată de piele de oaie foarte bine întinsă, din centrul căreia atârnă o slimnă (coamă) din păr de cal, ce produce un sunet grav, ciudat şi nemuzical, care aminteşte de mugetul unui taur.

Ce se face în Ajunul Anului Nou

Uneori buhaiul este împodobit şi i se pun coarne de berbec învelite în hârtie colorată şi ciucuri. Grupurile de urători poartă costume tradiţionale, căciuli împodobite, bice şi clopoţei, fiind răsplătiţi de gazde cu mere, nuci, covrigi şi colăcei.

Integral pe StirileKanalD