Parintele Ioan Chirila, ne spune despre praznuirea Adormirii Maicii Domnului: “Este corect sa spunem La multi ani!”

 Parintele Ioan Chirila, ne spune despre praznuirea Adormirii Maicii Domnului: “Este corect sa spunem La multi ani!”

Pe data de 15 august, crestinii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului.

Peste 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica in aceasta zi. Exista unele voci care spun ca NU este bine sa urezi

La multi ani de Sfanta Marie Mare, ci de Sfanta Maria Mica.

Pornind de la faptul ca este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea in nefiinta a Fecioarei Maria, se presupune ca este mare pacat daca spui La multi ani celor care poarta numele Sfintei Fecioare. Se zice ca de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar mortii, iar ziua onomastica poate fi sarbatorita doar pe 8 septembrie, atunci cand Biserica sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului.

Biserica Ortodoxa Romana, insa, nu considera gresit sa spui ”La multi ani!” cu ocazia acestei sarbatori, fiind considerata o sarbatoare plina de bucurie. Adormirea Maicii Domnului este mutare la Viata, dupa cum reiese si din troparul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii”. Din acest motiv, aceasta sarbatoare nu este trista, ci plina de bucurie, noteaza crestinortodox.ro.

Dupa Sfanta Biserica, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine dupa moarte, nici n-a ramas in mormant. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu si proslavit, a fost mutata, cu trup cu tot la ceruri, ca o parga a intregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mantuitor, ea a fost dusa la ceruri de ingeri, nu prin puterea ei, ca Mantuitorul. Si de acolo se roaga de-a pururi pentru noi.

Integral pe lasepareu.ro