După 15 mai se intră în biserici numai cu mască şi va fi interzisă sărutarea icoanelor. Propunerile INSP de relaxare a restricţiilor

 După 15 mai se intră în biserici numai cu mască şi va fi interzisă sărutarea icoanelor. Propunerile INSP de relaxare a restricţiilor

Institutul Naţional de Sănătate Publică  a publicat sâmbătă propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență.

Institutul National de Sănătate Publică a postat în transparență decizională propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență.

Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secțiunea Comunicate. Toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.

În documentul ataşat se explică, între altele, în ce condiţii se va desfăşura activitatea în cabinetele stomatologice sau se va relua lucrul în frizerii şi saloanele de coafură. În ceea ce priveşte elevii şi anii terminali (clasele a 8-a, a 12-a şi a 13-a)care vor merge la şcoală, activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10 elevi și va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.

Recomandări privind activitatea în lăcașurile de cult

Precauțiuni universal valabile

1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2: 2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 mp per persoană; 3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul. 4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult; 5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree); 6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.

Precauțiuni speciale:

1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea; 2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m; 3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință; 4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele; 5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane. 6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

Sursa:  https://www.romaniatv.net/mobi/520879