Mașini si obiecte pentru a face ce?

 Mașini si obiecte pentru a face ce?

„Maşini, pentru a face ce? Telegraful (telefonul), pentru a transmite ce? Şcolile, universităţile, academiile, pentru a învăţa ce? Şedinţe, pentru a discuta ce? Cărţi, ziare, pentru a răspândi informaţii despre ce?

Căi ferate pentru a merge încotro? Şi cine merge? Milioane de oameni adunaţi şi supuşi unei singure autorităţi, pentru a face ce? Spitale, doctori, farmacişti, pentru a prelungi viaţa, dar pentru ce s-o prelungească?

De dragul lui Dumnezeu, ba nu de dragul Lui, ci de dragul vostru, veniţi-vă în fire. Înţelegeţi nebunia vieţii voastre. Măcar un ceas desprindeţi-vă de fleacurile în care sunteţi prinşi şi care vi se par atât de importante: toate milioanele voastre, jafurile, premeditarea crimelor, parlamentele, ştiinţele, bisericile voastre.

Măcar un ceas desprindeţi-vă de toate astea şi priviţi-vă viaţa, priviţi-vă pe voi, priviţi-vă sufletul care sălăşluieşte în trupul vostru pentru un timp scurt şi incert, veniţi-vă în fire, uitaţi-vă la voi şi la viaţa din jurul vostru, înţelegeţi toată nebunia voastră şi înfioraţi-vă. Înfioraţi-vă şi căutaţi-vă salvarea…

Veniţi-vă în fire preţ de-un ceas şi veţi vedea limpede că singurul lucru important în viaţa nu-i ceva exterior. Avem nevoie doar de ce se află în noi înşine. Numai de-aţi înţelege că n-aveţi nevoie de nimic, absolut nimic, în afara unui singur lucru: să vă salvaţi sufletul, căci numai aşa putem salva lumea. Amin.”-

Tolstoi- din jurnalul ultimilor ani ,1910.