CALENDAR ORTODOX 25 IUNIE 2020. Sf. Muceniţă Fevronia. Rugăciunea Sfintei Fevronia se citeşte de cei împovăraţi de necazuri şi ispite

 CALENDAR ORTODOX 25 IUNIE 2020. Sf. Muceniţă Fevronia. Rugăciunea Sfintei Fevronia se citeşte de cei împovăraţi de necazuri şi ispite

CALENDAR ORTODOX 25 IUNIE 2020. În această zi, este prăznuită Sfânta Muceniţă Fevronia, cea care a ales să devină mireasa lui Hristos la doar 20 de ani şi a îndurat chinuri de neimaginat din cauza refuzului de a se lepăda de credinţă. Sfânta Muceniţă Fevronia le dă grabnic ajutor celor împovăraţi de necazuri şi celor cărora ispitele nu le dau pace. Pentru aceasta, trebuie să citeşti cât de des poţi acatistul sfintei şi o rugăciune.

Sărbători religioase 25 iunie 2020

Ortodoxe: Sfânta Muceniţă Fevronia

Greco-catolice: Sfânta Cuvioasă Muceniţă Febronia

Romano-catolice: Sfântul abate Wilhelm

CALENDAR ORTODOX 25 IUNIE 2020. Cine a fost Sfânta Muceniţă Fevronia

Sfânta Muceniţă Fevronia a fost fiica unui senator român. S-a călugărit la vârsta de 20 de ani într-o mănăstire din cetatea Nisibi, potrivit Ziarul Lumina.. Sfânta era extraordinar de frumoasă şi înţeleaptă şi avea o minte ageră.

Într-o zi, ajunse prin acele locuri un mare dregător al împăratului Diocleţian, Silenius, un persecutor al creștinilor. Aflându-se că Silenius soseşte în cetatea Nisibi, aproape toţi creştinii au fugit de acolo, inclusiv maicile din mănăstire. Fevronia, fiind bolnavă, nu a putut pleca. Silenius îi propune Fevroniei să se lepede de Hristos și să se căsătorească cu el. Tânăra refuză motiv pentru care este supusă unor chinuri  de neimaginat.

Silenius le-a poruncit ostaşilor să rupă hainele de pe ea, să o întindă în patru părţi, să aprindă foc dedesubt şi să o bată cu toiege pe spate. Sângele îi curgea din trup, iar carnea i se scurgea în foc. După aceea, Selim a poruncit să o spânzure pe lemn, apoi păgânii i-au tăiat limba, mâinile şi picioarele şi mai pe urmă capul. Moaştele Sfintei Muceniţe Fevronia au fost luate de oameni credincioşi şi duse la mănăstirea ei din Nisibi, unde episcopi, monahi şi mulţi credincioşi au îngropat cu mare cinste trupul ei.

După trecerea ei la cele veșnice, Sfânta Fevronia se arăta, în ziua praznicului său, în mijlocul surorilor sale din mănăstire. Stătea timp de trei ore alături de ele, apoi se făcea nevăzută. Însă nimeni nu o putea atinge.

După moartea Sfintei Fevronia, Silenius a înnebunit şi s-a izbit cu capul de un stâlp, găsindu-şi, astfel, sfârşitul.