Când Biserica “e periculoasă” precum un bar…

 Când Biserica “e periculoasă” precum un bar…

Când Biserica “e periculoasă” precum un bar…

Am ajuns in zilele acelea în care lumea aceasta, în mare parte atee și păgână, consideră că a intra într-o Biserică e la fel de periculos precum intrarea într-un bar. De ce? Pentru că Biserica a fost golită în perspectiva lor de esența vieții ei. Unii oameni (printre ei și unii care dau legi) privesc azi la Biserică ca la o simplă sală, o simplă încăpere de bar, de cinema sau de teatru. Pentru unii e mai “safe” să stai la coadă în hipermarket decât statul pe o bancă în Biserică.

I-au huiduit românii pe frații lor, care doreau o slujbă decentă în noaptea de înviere de care nu au avut parte, însă au uitat că Biserica este locul miracolului, este locul întâlnirii vieții din Hristos cu moartea din noi, pe care Acesta o înghite cu bucurie. Am uitat că cine are Biserica în el nu moare oricum și oricând, ci doar când Tata cheamă Acasă. Am uitat că cel care iubește Biserica are perspectiva veșniciei, pentru acesta a muri e un câștig, cum zicea Apostolul Pavel. Nu se merge la Biserică precum la bar, ci se merge la Biserică tocmai pentru ca moartea să nu mai aibă putere veșnică.

Poate mă întrebați: “dar nu mor oamenii și în Biserică?” Ba da, dar mor altfel, mor împăcați cu Dumnezeu, mor salvați, lasă speranță în urmă și nu disperare și angoasă. Nu poți pune Biserica la același risc precum barul plasând-o pe penultimul loc ca și periculozitate. Nu poți da impresia că cel mai periculos loc este o slujbă fie ea și cu peste 500 de participanți. În primul rând cei mai disciplinați oameni îi vei găsi în Biserică, căci din respect creștinesc noi avem grijă de semenii noștri. Dar a goli Biserica de eseța vieții, de miracolul din ea, de sensul existenței ei este o ticăloșie. Lăsați Biserica să fie Biserică!

Cu prețuire,
Toni Berbece