Medicul Virgil Musta explică cum pot fi viciate rezultatele testelor: „Eprubetele se pot contamina între ele”

 Medicul Virgil Musta explică cum pot fi viciate rezultatele testelor: „Eprubetele se pot contamina între ele”

Virgil Musta, șeful secției Boli Infecțioase II de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a vorbit în exclusivitate la România TVdespre „fals-pozitive”, în care pacienţii sunt pe hârtie contaminaţi cu coronavirus, însă ei sunt sănătoşi, explicând că se poate ca unele eprubete să se contamineze între ele.

Medicul Virgil Musta a explicat la România TV de ce au apărut situaţiile în care rezultatele unei serii de teste au fost „fals-pozitiv”, aşa cum a fost la CFR Cluj.

„Suntem într-o situaţie dificilă din punct de vedere al pandemiei deoarece, în fiecare zi doborâm un nou record al pacienţilor infectaţi iar acest lucru se datoarează faptului că virusul se transmite în comunitate foaret uşor. A apărut o ştire în spaţiul public în care se precizează că 70% din teste pot fi false. Nu! În funcţie de echipamentele medicale care sunt folosite şi de timpul de teste, sensibilitatea şi specificitatea acestor teste este in 70&’% şi 90%. Asta înseamnă că poate da o eroare de 5% sau de până în 30%.

Testele, cu cât sunt mai scumpe, cu atât sunt mai performante. Exista posibilitatea ca în tehnică să se greşească sau să se contamineze eprubetele de la una de la alta pentru că tehnica este foarte dificilă şi trebuie un personal bine antrenat şi calificat. Aici intra şi situaţia de la Cluj. Nici într-un caz nu există ca teste să fie atât de rele încât să dea acele rezultate. Probabil că acolo a fost o problemă de tehnică şi trebuia ca medicul să se sisizeze. Se întâmplă să constaţi că toate probele pe care tu lei-ai făcut sp fie pozitive ceea ce ca statistică este aproape imposibil. Atunci trebuie refăcute pentru că sunt mai multe locuri und ese poate greşi. De asemenea, poate fi o greşeală de transcriere. E posibil ca un angajat să fi scris la toată lumea pozitiv”, a declarat medicul Virgil Musta.

Citeşte şi: Nelu Tătaru, despre situaţia celor 23 de teste „fals-pozitive” de la CFR Cluj. De ce au ieşit negative după câteva zile

CFR Cluj a avut 23 de persoane din club, jucători, antrenori şi angajaţi, ale căror teste fuseseră declarate pozitiv. Toate au repetat testarea şi au obţinut toţi rezultate negative ale infectării cu COVID-19. Nelu Tătaru, a explicat ieri că se pot întâlni situaţii în care rezultatele unei serii de teste PCR pentru depistarea noului coronavirus să fie „fals-pozitive”.

„Lucrându-se în serie, există şi o probabilitate ca aceste teste să fie toate la fel, negative sau pozitive. Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează. Dacă reactivii nu au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive, prima dată şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele. (n.r. – întrebat dacă nu i se pare ciudată situaţia de la CFR Cluj) Se poate întâmpla. Eu prefer, ca profesionist, să judec un caz sau un rezultat într-un context clinic şi să repet acel test de câte ori e nevoie. Un test la un pacient infectat, care luat în prima sau a doua zi poate fi negativ, dar dacă îl iau după două, trei zile sau a cincea, a şasea zi, cât este perioada maximă de reflecţie, să fie pozitiv”, a declarat Nelu Tătaru.

CFR Cluj a susţinut, într-un comunicat, că toate testele efectuate la o clinică privată, care au arătat iniţial că 23 de persoane din club sunt purtătoare ale virusului Sars-CoV-2, au fost „fals-pozitive”.

Integral pe RomâniaTV.net