România, un cuptor uriaș. 60 de grade Celsius la nivelul asfaltului, în București

 România, un cuptor uriaș. 60 de grade Celsius la nivelul asfaltului, în București

Ca într-o seră. Aşa s-au simţit cei care au ieşit azi din case. A fost cea mai călduroasă zi de la începutul verii. În aer, oamenii au resimţit chiar şi 44 de grade Celsius, iar asfaltul s-a transformat într-o plită încinsă. Azi şi mâine, în sudul şi sud-estul ţării, e cod galben de caniculă. Iată cum se văd temperaturile-record prin camera de termoviziune.

  • România s-a topit în cea mai călduroasă zi din această vară
  • Mașinile parcate la soare au devenit adevărate cuptoare
  • Temperaturile scad cu câteva grade în weekend

Capitala s-a topit astăzi. Au fost temperaturi venite din deşert. O arată imaginile de pe cameră de termoviziune.

Oamenii caută răcoarea la cişmele sau sub copaci. Un muncitor îşi face duş în mijlocul oraşului.

Privite prin camerele de termoviziune, maşinile arată ca nişte cuptoare.

Dacă vă lăsaţi maşina parcată la soare, s-ar putea să aveţi o surpriză şi să nu îi mai puteţi atinge mânerul pentru că temperatura înregistrată la nivelul capotei este de 80 de grade Celsius.

Nu este de glumă cu ieşitul în oraş, dar nici la bloc nu e mai bine.

Clădirile din sticlă păstrează cea mai mare cantitate de căldură, iar în jurul lor, temperatura este mai mare şi cu câteva grade Celsius. Ceva mai puţină căldură păstrează clădirile din beton ce o şi elimină mai lent, iar clădirile anvelopate păstrează cea mai puţină cantitate de căldură şi o elimină cel mai lent.

Căldura a înroşit telefonul celor de la Ambulanţă.

Dr. Alis Grasu, manager Ambulanţa Bucureşti – Ilfov: În ultimele 24 de ore au fost peste 1300 de solicitări la Serviciul de Ambulanţă şi peste 800 urgenţe de cod roşu şi cod galben.

Pentru echipajele de salvare, nevoite să lucreze în combinezoanele, este de-a dreptul infernal.

În cea mai fierbinte zi de la începutul verii, meteorologii au emis cod galben de caniculă pentru tot sudul şi estul ţării. Dar temperaturile resimţite au fost mari în toată ţara. La Lugoj, s-a atins un record: temperatura resimţită a fost de 44 de grade. La Brăila, a fost la fel de sufocant: s-au simţit 43 de grade.

Cel mai greu a fost pentru cei care lucrează în aer liber.

O masă de aer rece din nordul continentului va face temperaturile să scadă în weekend. Vor fi 23 de grade în nordul ţării şi 28 în vest şi centru. Însă, din cauza călduri acumulate, am putea avea fenomene extreme, în special în oraşele aglomerate.

Sursa: observatornews.ro