Arsenie Boca și-a scris data morții în altarul bisericii – 28 noiembrie

 Arsenie Boca și-a scris data morții în altarul bisericii – 28 noiembrie

Azi se împlinesc 31 de ani de când Arsenie Boca a trecut la cele sfinte, în 28 noiembrie 1989, cu doar o lună înainte de căderea comuniștilor care l-au persecutat.

Un lucru pe care puțină lume îl știe este că Arsenie Boca și-a scris data morții în altarul bisericii pictate de el în satul Drăgănescu de lângă București.

Arsenie Boca și-a scris data morții în altarul bisericii pictate chiar de el. Arsenie Boca s-a stins din viaţă pe 28 noiembrie 1989, în ziua marcată în calendarul ortodox cu numele Sfântului Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou.

Cu mai mulți ani în urmă, Arsenie Boca a pictat martiriul sfântului pe absida bisericuţei de la Drăgănescu, îndrăznind astfel încă o inovaţie în pictura tradiţională ortodoxă. Ştefan cel Nou fusese un călugăr creştin din secolul al VIII-lea, născut la

Constantinopol în epoca împăratului Constantin V. Ca şi el, Arsenie Boca iubise pictura şi icoanele, fusese hăituit de autorităţi și izgonit din mănăstire şi persecutat.

Citeste si: Rugăciunea pe care Arsenie Boca o rostea în fiecare an de Sfinții Mihail și Gavril

Arsenie Boca: „Mai sunt trei calendare. Nicio zi din 1990!”

Arsenie Boca a murit pe 28 noiembrie 1989, la mânăstirea Sinaia și a fost înmormântat pe 4 decembrie la Mânăstirea Prislop. Sfântul Ardealului, cum a fost numit,

a trecut la cele veșnice, exact în aceeași zi cu Sfântul Ștefan cel Nou. În 1986 el și-a prorocit moartea: „Mai sunt trei calendare. Nicio zi din 1990!”, le-a spus el unor credincioși.

Una dintre cele mai interesante picturi făcute de Arsenie Boca la Drăgănescu este ascunsă credincioșilor, fiind în absida altarului, pe partea dreaptă.

Este înfățișată scena în care Sfântul Ștefan cel Nou este osândit de împăratul Constantin Copronimul.

Integral pe StirileKanalD

Enable Notifications    OK No thanks