Slănină cu ceapă. Adevărul despre această combinație

 Slănină cu ceapă. Adevărul despre această combinație

Slănină cu ceapă. Adevărul despre această combinație. Masa de Crăciun este îmbelșugată la români, cu bunătăți diverse, dar puțini sunt cei care renunță la o gustare tradițională în aceste zile de

sărbătoare. Se mănâcă în continuare slăninuță cu ceapă, fie roșie, fie albă – dar cât este de sănătoasă este această escapadă culinară?

Excesul de grăsimi este principala greșeală pe care mulți români o fac în perioada Sărbătorilor de Crăciun și Revelion.

Dacă slănina cu ceapă se consumă în zilele în care meniul principal constă în sarmale și friptură, riscurile cardio-vasculare sunt extrem de serioase, atrag atenția medicii nutriționiști.

Mai ales că sunt zile de sedentarism, lipsa de mișcare fiind un factor agravant, iar sănătatea

Citeste si: VIDEO – Pentru sănătate, trebuie să avem zilnic curcubeu în farfurie

Slănină cu ceapă. Adevărul despre această combinație

“Șunculițele aduc un aport mediu de colesterol, însa ele stimuleaza secreția de colesterol în propriul ficat”, a explicat Nicoleta Chira, Facultatea de

Chimie, Universitatea Politehnică, pentru ProTV. De aceea, se mănâncă în siguranță doar o cantitate mică de șuncă, echivalentul a două degete.

Din momentul în care combinația șuncă-ceapă stimulează producția proprie de colesterol din ficat, e usor să-i depășești capacitățile. Iar grăsimea ingerată se va duce direct în sânge, unde devine periculoasă.

Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru organism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea.

Ţăranul român ce se ducea şi lucra de dimineaţa de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-şi pună ceva de mâncare? Îşi punea ce avea şi el, o bucată de pâine, slănină care nu se strica şi apă. Să nu credeţi că bea ţuică acolo, pe câmp.

Eventual o bea acasă, când sosea”, a explicat un medic nutriționist pentru Adevarul.

Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru organism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică.

Slănină. Cum ne afectează sănătatea

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, grăsimea de origine animală nu este recomandată pentru utilizare curentă, deoarece acizii grași din compoziția sa stimulează generarea excesivă de colesterol în organismul uman, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare și moarte prematură.

Valorile nutriționale ale slăninei

În ulei, indiferent de sortiment, avem 100% grăsime și 900cal/100ml. Slănină conține 5-10% proteine, 60-70% grăsime și 650cal/100g. Untul este intermediar cu 80% grăsime și 730cal/ 100g.

Când se recomandă slănina cu ceapa

Slănină cu ceapă și pâine este gustarea tradițională a iernii și poate fi recomandată pentru persoanele care desfășoară o activitate fizică intensă.

“Fiind atât de concentrată în grăsime și în calorii, slănina este un produs care se consumă cu moderație, recomandat persoanelor care stau mult în frig sau desfășoară o activitate fizică intensă.

Oricine poate să consume puțină slănină cu ceapă și pâine, e gustarea tradițională a iernii. Iar dacă porcul a fost crescut cu hrană de calitate slănină

devine valoroasă din punct de vedere nutritiv pentru că e bogată în acizi grași esențiali omega 3 și omega 6 și vitamina A”, spune Mihaela Bilic, nutriționist, conform FoodStory.

Sursa: StirileKanalD