Calendar ortodox 25 decembrie 2020. Naşterea Domnului. Ziua în care rugăciunile către Mântuitorul Iisus Hristos devin mai puternice decât în oricare altă zi

 Calendar ortodox 25 decembrie 2020. Naşterea Domnului. Ziua în care rugăciunile către Mântuitorul Iisus Hristos devin mai puternice decât în oricare altă zi

Calendar ortodox 25 decembrie 2020. Naşterea Domnului Iisus Hristos e o zi de mare bucurie duhovnicească pentru creştini.

În această zi, este bine să te rogi Mântuitorului pentru orice problemă ai avea, căci azi rugăciunile devin mai puternice.

Sărbători religioase 25 decembrie 2020

Calendar ortodox 25 decembrie 2020. Naşterea Domnului

Cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă este Nașterea Mântuitorului, numită în popor și Crăciunul.

Această sărbătoare pare a fi cea dintâi sărbătoare specific creștină, dintre cele ale Mântuitorului, deși nu este tot atât de veche ca Paştile sau Rusaliile, a căror origine se află în sărbătorile iudaice corespunzătoare, potrivit crestinortodox.ro.

Deși sărbătorită în toată lumea creștină, totuși, la început era deosebire între creștinii din Apus și cei din Răsărit, în ceea ce privește dată acestei sărbători.

Astfel, în Apus, începând de prin sec. III, Nașterea Domnului se serba, ca și azi, la 25 decembrie. În Răsărit, însă, până prin a doua jumătate a secolului IV, Nașterea Domnului era serbată în aceeași zi cu Botezul Domnului,

adică la 6 ianuarie; această dublă sărbătoare era numită în general sărbătoarea Arătării Domnului. Practica răsăriteană se întemeia pe tradiția că Mântuitorul S-ar fi botezat în aceeași zi în care S-a născut,

după cuvântul Evangheliei, care spune că, atunci când a venit la Iordan să Se boteze, Mântuitorul avea 30 ani (Luca III, 23).

De fapt însă, atât în Orient cât și în Occident Nașterea Domnului a fost serbată de la început la aceeași dată, în legătură cu aceea a solstițiului de iarnă, numai că orientalii au fixat-o, după vechiul calcul egiptean, la 6 ianuarie, pe când Apusul a recalculat-o, fixând-o în funcție de data exactă la care cădea atunci solstițiul, adică la 25 decembrie.

Sărbătoarea Nașterii s-a despărțit pentru prima dată de cea a Botezului în Biserica din Antiohia, în jurul anului 375, apoi la Constantinopol în anul 379. Odată fixată la 25 decembrie, sărbătoarea Nașterii Domnului a atras după sine revizuirea și deplasarea sau fixarea datelor unui șir întreg de alte sărbători, precum: Tăierea-împrejur a Domnului, întâmpinarea Domnului, Bunavestire și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul.

Totodată, în legătură cu marele praznic, au luat naștere în calendarul răsăritean pomenirile unor sfinți mai importanți din Vechiul și din Noul Testament, grupate înainte și după dată Nașterii Domnului (cele 2 duminici dinaintea Nașterii și cea de după Naștere), a căror vechime e atestată încă din sec. IV. Sărbătoarea Nașterii a devenit astfel al doilea punct cardinal al anului bisericesc, după Sfintele Paști.

Integral pe RomâniaTV.net