Care sunt zilele cu dezlegare la peste in Postul Pastelui 2021
Paștele sau sărbătoarea Invierii lui Hristos este cea mai mare sarbatoare a crestinilor ortodocsi si este praznuita anul acesta pe 2 mai. Postul Mare al Paştelui se referă la postul de 40 de zile și 40 de
nopți ținut de Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a începe propăvăduirea Evangheliei. Mulți oameni sunt adepții postului și încearcă să reziste 40 de zile doar cu mâncare de post, însă unii dintre aceștia nu pot să-l țină până la final.
Invierea Domnului a avut loc in primele ore ale duminicii, dupa cum aflam din sinaxarul din ziua Sfintelor Pasti. Iar invierea Domnului, asa s-a petrecut: La miezul noptii pe cand strajerii pazeau mormantul, pamantul s-a cutremurat si un inger s-a pogorat si a rasturnat piatra de pe mormant.
Ostasii vazand aceasta, s-au inspaimantat si au fugit; numai dupa aceea s-a petrecut venirea femeilor la mormant, sambata dupa miezul noptii, aproape de revarsatul zorilor.
invierea a cunoscut-o intai Maica lui Dumnezeu, care, dupa cum graieste Evanghelia de la Matei, sedea la mormant impreuna cu Maria Magdalena, potrivit crestinortodox.ro.
Zilele cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2021
Miercuri se ajunează până seara (odinioară până după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite), când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.
La praznicul Buneivestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la pește (când însă Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin, iar când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).
Sursa: stirilekanald.ro