România trece la ora de vară. Ce se întâmplă cu corpul tău

 România trece la ora de vară. Ce se întâmplă cu corpul tău

În această noapte, România trece la ora de vară. Toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte sâmbătă spre duminică. Aceasta este singura zi din an cu 23 de ore, ceea ce înseamnă că vom dormi mai puțin,

pentru că ora 3.00 devine ora 4.00. Află ce se întâmplă în organismul tău atunci când se schimbă ora și ce trebuie să faci pentru a trece bine peste această mișcare.

De ce se dă ora

De-a lungul anului, ceasul se dă de două ori: o dată cu o oră înainte pentru a trece la ora de vară, respectiv în martie, în timp ce în octombrie, ceasul se dă cu o oră în urmă pentru a trece la ora de iarnă.

Această mișcare a pornit de la Benjamin Franklin, care a venit cu această idee pentru a conserva energie electrică, iar de atunci se tot menține resetarea orei.

Trecerea la ora de vară are loc la o săptămână de la echinocțiul de primăvară, momentul în care ziua începe să crească, iar noaptea scade, până când va avea loc solstițul de vară din 21 iunie. Ziua de 27 martie va fi cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Trecerea la ora de vară nu este tocmai o mișcare care ne face bine din toate punctele de vedere. De-a lungul timpului, specialiștii au constatat că schimbarea orei ne afectează din mai multe puncte de vedere.

Astfel, programul nostru de somn ar putea fi dat peste cap, motiv pentru care ne-am putea simți amețiți și foarte obosiți toată ziua, dar și în următoarea perioadă, până când organismul nostru se va acomoda.

Mai mult, în această perioadă avem tendința de a mânca mai mult, în special mâncare nesănătoasă. De evitat produsele prăjite, fast food-ul și alte mâncăruri care ne fac rău. Pentru a ne simți mai vioi, ar fi de preferat să facem sport, o plimbare prin parc sau diferite activități în familie.

Medicii spun că schimbarea orei poate perturba organismul copiilor și vârstnicilor. Aceste două categorii opuse merită o atenție deosebită după această schimbare, pentru că sunt cele mai predispuse la stres, anxietate.

În anul 2018, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide definitiv ce dorește să aplice în mod permanent – ora de vară sau ora de iarnă.

Sursa: fresh24.ro