Calendar ortodox 3 aprilie 2021. Sfântul Nichita Mărturisitorul, făcător de minuni, dă ajutor grabnic celor aflaţi în grele suferinţe trupeşti şi sufleteşti

 Calendar ortodox 3 aprilie 2021. Sfântul Nichita Mărturisitorul, făcător de minuni, dă ajutor grabnic celor aflaţi în grele suferinţe trupeşti şi sufleteşti

În această zi, este prăznuit Sfântul Nichita Mărturisitorul, mare făcător de minuni. La moartea sa, cei grav bolnavi s-au atins de trupul său neînsufleţit, căpătând vindecare grabnică.

Greco-catolice: Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul. Pomenirea morților

Romano-catolice: SÂMBĂTA SFÂNTĂ; Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp.

Calendar ortodox 3 aprilie 2021. Cine a fost Sfântul Nichita Mărturisitorul

Sfântul Nichita s-a născut în Bitinia şi a trăit în vremea luptei împotriva sfintelor icoane, potrivit crestinortodox.ro. După finalizarea studiilor, a intrat în Mănăstirea Midichia, unde starețul Nichifor l-a tuns monah. După șase ani de nevoințe, a fost hirotonit preot. Este ales egumen al mănăstirii, după moartea starețului.

În timpul prigoanei declanșate de luptătorii împotriva icoanelor, Sfântul Nichita a fost întemnițat și torturat, dar nici cele mai crunte suferinţe nu l-au convins să renunţe la dragostea de Hristos.

După moartea împăratului Leon Armeanul, Sfântul Nichita a fost eliberat și s-a retras într-un loc pustiu de lângă Constantinopol, unde a petrecut ultimele sale zile în rugăciune. După adormirea sa, trupul lui a fost adus în mănăstirea pe care a păstorit-o. În timpul slujbei de îngropare, mulți bolnavi au ajuns și s-au atins de trupul lui, căpătând vindecare.

Sfintele sale moaște au fost așezate lângă cele ale părintelui lui duhovnicesc, sfântul patriarh Nichifor, și lângă ale fratelui sau întru nevoințe, sfântul Atanasie.

Integral pe romaniatv.net