Florii 2021. Ce trebuie sa faci in Duminica Floriilor pentru protectie divina

 Florii 2021. Ce trebuie sa faci in Duminica Floriilor pentru protectie divina

Intrarea Domnului in Ierusalim, cunoscuta si sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stalparilor este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat in Duminica dinaintea Pastilor.

Anul acesta, Pastele Ortodox pica in data de 2 mai, iar cu o saptamana inainte, crestinii sarbatoresc Floriile. Astfel, in 2021 Floriile se sarbatoresc pe data de 25 aprilie, potrivit calendar ortodox 2021.

Cu cateva zile inainte de rastignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de multimile care Il slaveau si Il cinsteau, la intrarea Sa in Ierusalim, calare pe un manz de asina (magarus), ca pe Mesia si Imparatul lui Israel. Multimile, in semn de bucurie, aruncau inaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruintei, si chiar si copiii Ii strigau cuvinte de lauda.

Numele popular de Florii pastrat pentru praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim provine de la numele sarbatorii antice romane (pagane) a primaverii, Floralia, care se desfasura in antichitate cam in perioada in care astazi se sarbatoreste Intrarea Domnului in Ierusalim. Calendarul liturgic crestin l-a inlocuit pe cel pagan, inclusiv in memoria oamenilor.

Dar, intrucat la inceputurile instituirii crestinismului in Imperiul Roman acestea erau inca o realitate sau cel putin o amintire recenta, suprapunerea calendaristica a fost astfel gandita incat sarbatorile pagane sa fie cu totul inlocuite cu cele crestine, uneori acestora suprapunandu-li-se temporal celebrarile crestine. In limba romana, memoria populara a pastrat insa pentru praznicul crestin numele sarbatorii antice.

Traditii de Florii

Ce sa nu faci de Florii

1. Se spune ca persoanele care isi uita mortii in ziua de Florii, adica nu le ingrijesc mormintele si nu aprind o lumanare langa o ramura de salcie nu vor avea parte de sprijin la batranete.

2. In Muntenia se spune ca nu e bine sa te speli pe cap in aceasta zi. Este duminica in care infloresc pomii, iar cei ce isi spala parul vor deveni carunti.

3. Nu e bine ca fetele nemaritate sa tina zestrea inauntru. In aceasta zi sunt scoase afara toate obiectele care au o insemnatate spirituala importanta pentru domnisoare. Hainele si vesela, cele mai valoroase lucruri sunt scoase dimineata afara dupa cantatul cocosului.

4. Gospodaria nu se stropeste cu parfum sau cu alte obiecte moderne, ci cu apa sfintita luata de Boboteaza. Se spune ca stropirea camerelor si a peretilor acestora cu agheasma va instaura armonia in familie, iar membrii acesteia vor fi sanatosi tot anul.

Integral pe gandbun.ro