Tradiții de Florii 2021. Mesaje și urări pentru sărbătoriți
În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea Mântuitorului în Ierusalim, zi denumită și Duminica Floriilor sau Duminica Patimilor.
Motivul pentru care această zi este legată de flori este datorită ramurilor de măslin cu care oamenii l-au întâmpinat pe Iisus atunci când a intrat, călare pe asin, în Ierusalim.
Fiind o zi importantă, unica în care Iisus a acceptat să fie aclamat de oamenii care îi cântau „Osana! Bine este cuvântat Cel ce
vine în numele Domnului!”, nu este de mirare că s-au păstrat atât de multe tradiții de-a lungul timpului.
Tradiții de Florii
Din cauza faptului că în România nu se găsesc ramuri de măslin, creștinii au folosit ca simbol ramurile de salcie pe care tradiția spune că este bine să le duci la biserică pentru a fi sfințite. După sfințire, salcia se pune la icoană, unde se păstrează întregul an.
Un alt obicei este de a lega ramurile de salcie deasupra ușii, cu rol de protecție pentru casă, sau la brâu pentru a scăpa de durerile de spate. De asemenea, fetele care vor să se căsătorească își pun crenguțe de salcie sub pernă pentru a fi mai frumoase și pentru a-și găsi alesul curând.
În ceea ce privește obiceiul culinar, dat fiind faptul că în această zi este dezlegare la pește, acesta nu trebuie să lipsească de pe masă. Tradiția spune că nu este bine să te speli pe cap pentru a nu albi, însă, dacă este neapărat necesar, atunci trebuie să folosești apă sfințită.
Tradițiile din Duminica Floriilor sunt importante pentru fetele care își așteaptă ursitul. Spre exemplu, în Banat, fetele pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit, elemente pe care le folosesc a doua zi pentru a face descântece de dragoste.
Integral pe agromedia.ro