Bucătărie, un focar de infecții! Un studiu arată de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui
Un studiu a arătat că aproape 40% dintre infecţiile gastro-intestinale, cauzate de
alimente, se produc, de fapt, din cauza unor greşeli, pe care le facem chiar noi, în bucătărie.
Un studiu arată de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui
Studiul s-a bazat pe o statistică la nivel european, de la care a pornit cel mai amplu program de cercetare, referitor la schimbarea comportamentului consumatorilor, în timpul preparării hranei.
Astfel, specialişti din 14 ţări, printre care şi cercetători de la Universitatea “Dunărea de Jos”, din Galaţi, încearcă să le înveţe pe gospodine să nu spele niciodată carnea de pasăre, şi să folosească ustensile diferite, pentru carne, pește şi legume.
Cercetătorii susțin că infecţiile gastro-intestinale sunt provocate în cele mai multe cazuri de o bacterie numită Campylobacter.
Acest inamic, care nu este vizibil cu ochiul liber, este prezent pe carnea crudă de pasăre. Majoritatea românilor obişnuiesc să spele puiul înainte să îl prepare şi răspândesc, în acest fel, microorganismul în bucătărie.
Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor din Ungaria au făcut un experiment în care au arătat oamenilor imagini care să le explice cum se împrăștie bacteria.
A fost pusă o culoare albastră pe carnea de pui care indică prezența bactriei, iar din imagini se poate observa cum stropii de apă care se împrăştie în momentul spălării, încărcaţi cu microorganismele periculoase, se depun peste tot în jur.
Cum eliminăm totuşi riscurile
Cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi susțin că bucățile de carne nu trebuie spălate pentru că bacteriile periculoase de pe suprafaţa ei sunt distruse în momentul în care este preparată termic la peste 75 de grade Celsius.
”Ar trebui să nu spălăm carnea de pui, ar trebui să separăm foarte clar momentele în care noi preparăm alimente în stare crudă faţă de alimentele pe care le preparăm şi le tratăm termic”, a declarat profesor dr. Daniela Borda de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor Galați.
De asemenea, și spălarea ouălelor este un procedeu periculos. Ar trebui făcută, spun cercetătorii, doar cu apă la o temperatură mai mare cu 10 – 15 grade decât a cojii calcaroase a acestora. Altfel, bacteria salmonella care poate fi prezentă pe suprafaţa lor, ajunge în gălbenuş şi ne îmbolnăveşte, potrivit stirileprotv.ro.
Integral pe redacția.ro