Schimbări importante! Ce se întâmplă cu ajutorul de deces în 2022

 Schimbări importante! Ce se întâmplă cu ajutorul de deces în 2022

Anul 2022 vine cu o mulțime de schimbări pe toate planurile.

Modificări importante apar și în cazul ajutorului de deces pe care îl primește familia pentru înmormântarea apropiatului decedat.

Află la ce sumă ajunge acest sprijin financiar și cum îl poți obține.

S-a mărit ajutorul de deces

Deși anul 2022 ne-a adus taxe mai mari și cheltuieli sporite, se pare că ne bucurăm și de mai multe măriri ale veniturilor.

Potrivit Legii nr. 318/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.239, în funcție de situații specifice, cuantumul ajutorului de deces se va acorda diferențiat. Sumele care li se oferă acestuia sunt următoarele:

suma de 6.095 de lei va fi acordată persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar;

suma de 3.048 de lei va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Acte necesare ajutor deces

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul. Există și situații în care decedatul nu are pe nimeni. În acest caz, poate primi banii oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat. Dacă aveți nelămuriri, puteți cere informații chiar de la primăria de care aparțineți.

Integral pe production.ro