Klaus Iohannis: „Limba română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate”

 Klaus Iohannis: „Limba română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis miercuri,

31 august 2022, un mesaj cu ocazia Zilei Limbii Române.

„31 august marchează Ziua Limbii Române, o sărbătoare a celor care, oriunde s-ar afla, gândesc, vorbesc și simt românește.

Limba română este cheia identității noastre naționale și căminul unei literaturi bogate. De-a lungul veacurilor, ne-a definit cultura, a inspirat și a îmbogățit spiritual generații întregi.

Totodată, limba română a fost și continuă să fie un veritabil liant social. Ea ne-a adus laolaltă și ne-a menținut uniți în cele mai dificile momente ale istoriei noastre.

Limba pe care o vorbim ne leagă unii de alții și pe toți de locul în care ne-am născut sau avem rădăcini – România. Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja și cultiva.

În această zi specială, transmit întreaga mea apreciere dascălilor de Limba Română din țară și din străinătate, dar și celor dintâi mentori ai oricărui copil – părinții. În țară sau în comunitățile din afara granițelor, aceștia au menirea de a transmite cu mândrie tezaurul limbii generațiilor de copii români de pretutindeni.

În ultimii ani, țara noastră găzduiește un număr tot mai mare de locuitori a căror limbă maternă nu este limba română. Este important ca toți să aibă șansa de a învăța limba română și de a se integra în mod armonios în societatea românească. Predarea și învățarea limbii române, ca limbă nematernă, trebuie să devină o ofertă permanentă a sistemului nostru de educație.

În același timp, este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educației pentru învățarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înțelegerea, argumentarea și uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare.

Doar luptând cu analfabetismul funcțional avem șansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viața comunității și pentru a contribui la dezvoltarea societății.

Integral pe radiosimplu.ro