14 SEPTEMBRIE: INALTAREA SFINTEI CRUCI- TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE ACEASTA SARBATOARE!

 14 SEPTEMBRIE: INALTAREA SFINTEI CRUCI- TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE ACEASTA SARBATOARE!

Pe data de 14 septembrie 2022, toti credinciosii vor sarbatorii una dintre

cele mai vechi si importante sarbatori ale calendarului ortodox: Inaltarea Sfintei Cruci.

Aceasta este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant si este cea care ne aminteste de doua evenimente importante.

Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită în fiecare an la 14 Septembrie. Este o zi importantă, în care se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante,

care încep încă de pe 13 septembrie. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să se culeagă călinele, pentru că, în acest caz, în ajunul sărbătorii ca fi o noapte geroasă.

Încă din seara de dinaintea Sfintei Cruci, se oprește orice muncă. Se spune că femeile trebuie să termine toate sarcinile înainte să apună soarele, iar mai apoi doar să se roage și să pregătească hainele pentru ziua următoare, când merg la biserică.

Tot din ajun se pregătesc cele necesare pentru culesul viilor și pentru stoarcerea strugurilor. Unii preoți merg pe la casele oamenilor pe 14 Septembrie și sfințesc recolta de anul acesta, iar vinul se spune că se va păstra bun tot restul anului.

Inaltarea Sfintei Cruci 2022

În această zi minunată sărbătorim 2 evenimente pe care orice credincios ar trebui să le știe. Unul dintre acestea este aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și înălțarea acesteia în fața oamenilor. Acest eveniment s-a petrecut în 14 septembrie 335, la Ierusalim și a fost posibil datorită episcopului Macarie pe care toți cei care urmăresc istoria creștinismului îl recunosc ca fiind o persoană deosebit de generoasă și un exemplu veritabil pentru popor.

Cel de al doilea eveniment care ne îndeamnă să celebrăm data de 14 septembrie este aducerea Sfintei Cruci dr la perșii păgâni mai bine de 300 de ani mai târziu de la primul eveniment, în anul 629. În acea vreme împăratul bizantin Heraclius era cel care a făcut dus la bun sfârșit depunerea Crucii în biserica Sfântului Mormant din Ierusalim.

Integral pe bwm.ro