Cât este ajutorul de deces în 2023. Suma este substanțial mai mare decât în anul precedent

 Cât este ajutorul de deces în 2023. Suma este substanțial mai mare decât în anul precedent

Casele de pensii au anunţat cât este ajutorul de deces în 2023.

Cuantumul a crescut şi anul acesta, potrivit datelor oficiale.

Important de menţionat ca acest ajutor de deces se acordă unui singur membru al familiei decedatului, însă suma diferă în funcţie de anumite criterii.

Cât este ajutorul de deces în 2023. Câţi bani se dau pentru înmormântare de la Casa de Pensii

Ajutorul de deces în ultimii ani a continuat să crească. Reprezentanţii caselor de pensii judeţene vor oferi mai mulţi bani celor care au un deces în familie.

În cazul în care persoana decedată era pensionar sau asigurat, ajutorul de deces este mult mai mare în comparaţie cu al unui mort care nu avea calitatea de asigurat sau pensionar.

Conform datelor oficiale prezentate de autorităţile din România, un membru din familia decedatului (pensionar sau asigurat) primeşte suma de 6.789 lei. Iar în ceea ce priveşte situaţia unui mort care nu avea nicio calitate enumerată anterior, membrul familiei primeşte jumătate din suma menţionată.

Vă aducem aminte că în anul 2022, ajutorul de deces era 6.095 lei. Creşterea de la 1 ianuarie 2023 fiind de aproximativ 700 de lei. De asemenea, ajutorul de deces pentru o persoană neasigurată a crescut de la 3.048 lei la 3.395 lei, fiind o creştere de peste 300 lei.

”Începând cu data de 01 ianuarie 2023, cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 6.095 lei, cât a fost în anul 2022, la 6.789 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.

În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, în anul 2022”, au explicat reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt.

Cum poţi beneficia de ajutorul de deces în 2023

Deşi este un moment greu pentru familia decedatului, suma de bani acordată de casele de pensii din România pot acoperi o parte din cheltuielile cu înmormântarea. Astfel, pentru a beneficia de acest ajutor de deces este necesară completarea unei cereri, cu mențiunea că ajutorul se acordă doar pentru o singură persoană.

Cetăţenii care solicită acest ajutor de înmormântare pot fi soț, soție, copil, părinte sau oricare altă persoană care dovedește prin documente că a suportat cheltuielile de deces.

Această cerere pentru ajutorul de deces se depune la Casa Județeană de Pensii. Dosarul fiind alcătuit din:

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces,
  • certificat de deces (original şi copie),
  • act de identitate al solicitantului (original şi copie),
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul,
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie).

În județul Olt, Casa Județeană de Pensii a acordat în anul 2022 nu mai puţin de 5.732 de ajutoare de deces, în valoare totală de 34.077 milioane de lei. Din totalul persoanelor care au trecut la cele veşnice, majoritatea au fost pensionari, mai exact 5.310, în timp ce 179 de persoane decedate erau persoane asigurate.

Astfel, ajutorul de deces în anul 2023 a crescut pentru persoanele asigurate și pensionari.

Sursa:  stirilebzi.ro