Decesul în Străinătate ? Cât costă serviciul de repatriere al unui cetățean român decedat în străinătate ? Informații utile privind procedura de repatriere decedați și transport funerar din Comunitatea Europeană in România

 Decesul în Străinătate ? Cât costă serviciul de repatriere al unui cetățean român decedat în străinătate ? Informații utile privind procedura de repatriere decedați și transport funerar din Comunitatea Europeană in România

Decesul este ceva ce face parte din viață noastră.

Fie că ne convine sau nu , mai devreme sau mai târziu orice om va trece prin această experiență, de a pierde pe cineva drag.

Cel ma-i înțelept lucru este să tratezi aceast subiect cu maturitatea necesară.

Repatriere decedati Germania 

În fiecare an din comunitatea europeană în jur de  3000 de cetățeni români își pierd viață din diverse cauze și  sunt repatria-ți acasă în România. Aceste cifre sunt documentate de actele de deces eliberate în străinătate și înregistrate apoi în România.

În jur de  1900 – 2200  de persoane  rămân să fie îngropați pe cheltuiala statului unde a avut loc decesul. Familiile acestora nu au absolut nici o posibilitate de a susține aceste cheltuieli.

Restul datelor sunt aproximativa si nu reușesc să reflecte  cifra reală a deceselor cetățenilor români care au loc în străînătate, deoarece , în foarte multe cazuri, defuncții sunt înhumați ori incinerați în străinătate, iar familiile acestora nu solicită înscrierea certificatului de deces internațional în actele de stare civilă din România sau de la consulatele româneșți din străînătate.

Că și concluzie ale  acestei statistici, aproape 7% din cetățenii românii care  emigrează nu se mai întorc niciodată acasă.

În comunitatea românescă media varstrei de deces este de …… 44 de ani .

Numele meu este Faur Dragoș și împreună cu colegii mei, mă ocup de consiliere pentru familiile care se confruntă cu un deces în străînătate. Misiunea mea în cadrul firmei Funerar Trans   este aceea de a coordona serviciul de repatriere din momentul în care familia apelează la noi  și  până când ajungem acasă în România.

În acest articol vom discuta despre întocmirea documentelor de repatriere, ajutorul de înmormântare (  în străînătate și în România ) . Discutăm despre cum să alegi o firma de repatriere decedați sau transport funerar internațional. Am să explic ce este pașaportul mortuar, și certificatul internațional de deces internațional. Despre cum se obține în România Certificatul de deces românesc pentru catatenii români, care își pierd viață în străînătate.

Conform legislației europene de poliție mortuară, acte de stare civilă, sanepid și medicină legală, cât și a legislației româneșți în vigoare care se aplică pentru astfel de cazuri. Dacă un membru al familiei, o rudă a dumneavoastră, cetăţean român, a decedat în străînătate, este bine să ştiţi următoarele:

* Decesul trebuie înregistrat la autorităţile locale din ţara respectivă.

Decesul persoanei decedate va trebui înregistrat la autoritățile competențe ( primărie ) în tertoriul unde a avut loc decesul în străînătate.

Decesul poate fi înregistrat şi la ambasada sau consulatul României din ţara în care a avut loc decesul dar acest lucru nu este obligatoriu pentru a putea face serviciul de repatriere a persoanei decedate din străînătate în România.

În cazul în care persoană decedată ( în acest caz mă refer la un cetățean român ) este găsit fără viață , în spațiul public ( parc, stradă, etc ) autoritățile locale ( poliție ) vor anunță Ambasada sau Consulatul României, care prin Ministerul de Interne va anunţa familia din România,  privind decesul cetăţeanului român  care a decedat.

Actul de  deces românesc poate fi emis și de Consulatul României în teritoriul țării unde a avut loc decesul. Pentru aceast lucru este necesar că decesul să fie înregistrat la Ambsada sau Consulat. Apoi se va putea obține Certificatul de Deces românesc.

Înregistrarea la Consulatul României nu este obligatorie.

Serviciul de repatriere a personei decedate se poate face fără a înregistra decesul la autoritățile româneșți din străînătate. Din experiență pot spune că este mai convenabil ( se câștigă timp și se economisesc bani ) dacă Certificatul de deces se obține în țară de la primăria pe rază căruia se va face înmormântarea

Repatriere decedati Europa 

Eliberarea certificatului de deces românesc se poate face numai pe baza certificatului de deces internațional eliberat iniţial de autorităţile locale din ţara unde a avut loc decesul. În unele cazuri este nevoie de traducerea și legalizarea acestuia în România.

Transport funerar decedați 

Dacă decesul a fost cauzat de o moarte violență ( crimă , accident , etc ), în primul rând vor interveni atutoritatile competențe ( poliția) . Cazul va fi preluat în mod automat de procurorul de serviciu , care va dispune ( aproape în toate cazurile ) efectuarea investigațiilor necesare de către medicină legală.

Numai după efectuarea acestor investigații corpul persoanei decedate va fi pus la dispoziția familiei pentru a organza transportul funerar în

aferente.

*  Care sunt costurile unei serviciu de repatriere și în ce anume constau acestea ?

În cazul unei repatrieri sau transport funerar costurile se împart în două categorii:

* Prima ar fi câteva de costuri fixe care nu se schimbă indiferent de firma care face acel serviciu. Că să dau un exemplu în acest sens:

Distanță dintre Paris și București nu se va schimbă că să coste mai puțîn pentru o firma sau mai mult pentru altă, taxele de medicină legală sau pașaport mortuar de asemenea vor rămâne INVARIABILE, costul de combustibilului la fel, vignete, sau alte taxe de drum pe care fiecare stat le impune pe teritoriul, etc…etc.

* A două categorie de costuri este calitatea produselor folosite.

Incinerare și repatriere urna cu cenușă.

În cazul în care a-ți optat pentru serviciul de incinerare a persoanei decedate, pe teritoriul statului unde a avut loc decesul , pentru transportul urnei cu cenușa din țara respectivă, nu mai este necesară întocmirea pașaportului mortuar.

Repatriere Europa 

Dacă  va confruntați astfel de situații, noi ce-i de la firma Funerar Trans acordăm asistență gratuită familiei. Este dreptul dumnevoastră să fiți bine informat înainte de a lua o decizie în acest sens.

Mă apropiu de încheierea acestui articol de informații. Acest gen de probleme mai devreme sau mai târziu se întâmplă la fiecare dintre noi. Face parte din viață noastră, a  fiecărui om. Trebuie privite cu maturitatea necesară, cu demnitate. Nu putem suferi în locul tău dar vom avea grijă că  totul să se termine cu bine.

Suntem profesioniști cu  experiență în domeniu. Te vom consilia  CEEA CE TREBUIE SĂ FACI  și CEEA CE NU TREBUIE FĂCUT  în asemenea situații.

Atât eu cât și colegii mei de la Funerar Trans  te asigurăm de faptul că  găsim întodeauna SOLUȚII CONCRETE  la ….  probleme.

Cu deosebită stimă.