Viața de după restricții nu va fi o întoarcere la „normal”. Cazul Coreei de Sud și al Germaniei

 Viața de după restricții nu va fi o întoarcere la „normal”. Cazul Coreei de Sud și al Germaniei

Viața așa cum o știm a fost schimbată radical de pandemia de coronavirus. Două țări, însă, sunt considerate modele de acțiune împotriva pandemiei: Coreea de Sud și Germania.

Abordările au fost diferite, dar ambele țări pot acum să relaxeze măsurile impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, cu încredere că bilanțul nu va crește din nou brusc, conform CNN.

Cum se pregătesc aceste țări pentru reîntoarcerea la viața „normală”. Cu grijă.

Relaxarea măsurilor în Coreea de Sud

 

Coreea de Sud, care în luna februarie a avut cele mai mari focare din afara Chinei, a folosit o combinație de testare în masa, depistare viguroasă a contacților, măsuri de sănătate publică și tehnologie pentru a împiedica răspândirea coronavirusului fără să impună o izolare completă.

Cu ajutorul acestor măsuri, numărul cazurilor diagnosticate a scăzut și numărul deceselor a ajuns vineri la 256.

Începând de miercuri s-a început și relaxarea tuturor măsurilor impuse în data de 22 martie, păstrând totuși politica de distanțare socială.

Conform măsurilor rămase în vigoare, oamenii trebuie să rămână acasă dacă sunt bolnavi, să păstreze o distanță socială de 2 metri, să își spele mâinile timp de 30 de secunde și să stea în camera bine ventilate și dezinfectate. De asemenea, copiii se vor întoarce la școală începând cu data de 13 mai.
Micile întreprinderi se vor redeschide și evenimentele vor fi permise, treptat, atâta timp cât sunt respectate normale de dezinfectare.

„Măsurile nu trebuie interpretate drept o întoarcere la normalitatea de dinainte de epidemie, ci ca un effort de a preveni coronavirusul și de a avea control asupra vieții de zi cu zi”, au spus reprezentanții Centrului de Control și Prevenire a Bolilor.

O abordare precaută este cea mai bună

 

Dr. Peter Drobac, expert în politici de sănătate la Universitatea Oxford, consideră că experiențele Guvernelor la nivel mondial demonstrează că o abordare precaută este cea mai bună.

„Întâi, aplatizați curba, sau chiar mai bine, striviți curba, până apare o scădere constantă a cazurilor noi. Anularea restricțiilor când încă există transmitere comunitară incontrolabilă, cum se întâmplă în anumite părți din SUA, este o nebunie”, a spus Peter Drobac.

Următoarele măsuri, conform expertizei expertului în politici de sănătate, ar fi: să ne asigurăm că sistemul de sănătate poate gestiona criza; testare masivă; depistarea contacților; protejarea grupurilor vulnerabile.

„Cheia repornirii este diminuarea riscurilor, prin testare, depistare și izolare”, a adăugat expertul.

Abordarea Germaniei și reîntoarcerea spre normalitate

Germania face, de asemena, primii pași spre repornirea țării, prin redeschiderea afacerilor.

Cancelarul german Angela Merkel a declarant miercuri că germanii „își permit puțin curaj”, dar a avertizat că „trebuie să fim atenți ca situația să nu ne scape printre degete”.

Restricțiile privind contactul social vor fi menținute până pe 5 iunie, dar oamenii se pot întâlni cu membrii unei alte locuințe.
Cetățenii trebuie să păstreze o distanță de 1,5 metri și să își acopere nasul și gurile în public.

Magazinele se pot redeschide, dar cu măsuri suplimentare de igienizare.

„Prima fază a pandemiei este în spatele nostrum, dar suntem încă la început și va fi alături de noi pentru un timp îndelungat”, a spus Angela Merkel.

Răspunsul Germaniei în fața coronavirusului este considerat o poveste de succes în Europa. Bilanțul deceselor este relativ mic față de alte țări europene, iar sistemul de sănătate bine pus la punct a permis Germaniei să primească pacienți și din alte țări.

Rata de reproducere a coronavirusului este estimată la 0,65. Mai exact, 100 de persoane vor infecta alte 65. De asemenea, Germania are o capacitate de testare de 964.000 de persoane pe săptămână.

„Orașele mari ar trebui să se miște mai ușor decât zonele rurale. Cel mai important, Germania a implementat un sistem- dacă numărul de cazuri crește la mai mult de 50 per 100.000 de locuitori, măsurile nu vor fi relaxate. Pare a fi un sistem deștept”, a spus Drobac.

Sursa: B.P., CNN

https://stirileprotv.ro/stiri/international/viata-de-dupa-restrictii-nu-va-fi-o-intoarcere-la-znormal-cazul-coreei-de-sud-si-al-germaniei.html