Cum va arăta România din 15 mai. Guvernul aprobă noile măsuri pentru starea de alertă

 Cum va arăta România din 15 mai. Guvernul aprobă noile măsuri pentru starea de alertă

După lovitură dura primită de la Curtea Constituțională în domeniul amenzilor, Guvernul acționează mai precaut.

Executivul trimite, luni, Parlamentului, setul de măsuri restrictive care vor fi aplicate începând cu 16 mai, când România iese din starea de urgență și intră în cea de alertă.

Premierul Ludovic Orban a explicat la începutul ședinței de Guvern că a ales varianta unui proiect de lege, care urmează să fie transmis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare, în urma deciziei Curții Constituționale, care a respins ordonanța de urgență privind majorarea amenzilor în timpul stării de urgență.

Pe data de 15 se va încheia starea de urgență, care a fost instituită prin decret de președintele României. Noi trebuie sa avem garanția că vom avea la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfășurat-o în ultimele trei luni. (…)

De ce am ales această soluție. Pentru că este clar că decizia CCR limitează foarte mult marja de mișcare. Și pentru a avea deplina legimititate pentru a putea menține acele restricții care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătății românilor, am decis să elaborăm și să înaintăm acest proiect de lege.” – a anunțat premierul Orban.

Proiectul de lege care urmează să fie aprobat în şedinţa de luni cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă privind desfăşurarea unor activităţi economico-sociale din cadrul instituţiilor publice, astfel încât sănătatea şi viaţa să fie protejate într-un mod “coordonat” şi “coerent”, a anunțat și ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

“Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, măsuri care să organizeze desfăşurarea unor activităţi economico-sociale din cadrul instituţiilor publice, astfel încât sănătatea şi viaţa cetăţenilor să fie protejate într-un mod coordonat şi coerent, lăsând, totodată, libertatea de a se desfăşura aceste activităţi în contextul dat ”, a declarat Predoiu.

Ministrul Justiției a mai precizat că măsurile propuse sunt deja cunoscute de către opinia publică, după ce au fost publicate, vineri, pe site-ul M.A.I.

”Sunt în general măsuri care se cunosc de către opinia publică. Au fost publicate inclusiv în ziua de vineri pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne și nu reprezintă o noutate din acest punct de vedere.” – a spus Predoiu.

Orban a mai spus că va cere Parlamentului să dezbată acest proiect de lege în procedură de urgență.

Măsurile Guvernului care urmează să fie trimise Parlamentului se referă la perioada după încetarea stării de urgență, când vom putea ieși din case să mergem – de pildă, la stomatolog, coafoar ori la biserica.

Libertarea mai mare de mișcare vine însă la pachet cu măsuri stricte – de la purtarea măștilor de protecție în spațiile închise, până la evitarea aglomerației și respectarea distanțării sociale.

De exemplu, vom fi nevoiți să purtăm masca în autobuze și în alte mijloace de transport, în școli vor avea acces doar elevii care se pregătesc de examene, iar accesul la stomatolog și în frizerii ori saloane de înfrumusețare se va face cu măsuri de triaj epidemiologic.

Așadar, acest set de măsuri ajung luni, 11 mai, în Parlament, sub formă de proiect de lege adoptat, tocmai pentru că Executivul se teme că, la fel cum s-a întâmplat și cu amenzile, Curtea Constituțională va da din nou dreptate Avocatul Poporului.

Acesta a contestat dreptul Guvernului de a emite ordonanțe prin care sunt restrânse drepturi fundamentale, precum liberă circulație, susțînând că doar Parlamentul poate reglementa acest domeniu, inclusiv cele legate de amenzi.

Curtea Constituțională este așteptată să se pronunțe în acest sens miercuri, cu puțin timp înainte de încetarea stării de urgență.

Măsuri relaxare 15 mai. Regulile ce trebuie respectate

 

România se pregăteşte de marea relaxare. După încetarea stării de urgenţă, când restricţiile nu vor mai fi impuse, vom putea ieşi din case, să mergem la biserică, la coafor sau la stomatolog.

Vor exista însă suficiente recomandări menite să ne protejeze în faţă ameninţării Covid 19: de la purtarea măştilor de protecţie în spaţiile închise, până la evitarea aglomeraţiei sau dezinfectarea cu antiseptice pe bază de alcool.

După 15 mai, când încetează starea de urgenţă şi implicit restricţiile impuse prin ordonanţele militare, vom avea mult mai multă libertate de mişcare. Or tocmai pentru că se aşteaptă la aglomerarea zonele urbane, Institutul Naţional de Sănătate Publică vrea ca relaxarea să se facă totuşi cu respectarea unor recomandări minime de protecţie în care cuvintele de ordine să rămână masca de protecție şi distanţarea socială, în special în spaţiile închise. Detalii aici.

Sursa.  https://stirileprotv.ro/stiri/politic/guvernul-va-aproba-in-sedinta-noile-masuri-care-se-vor-aplica-din-15-mai-in-starea-de-alerta.html