„O să mă înjure tot poporul român”. Augustin Zegrean are soluția pentru a putea

 „O să mă înjure tot poporul român”. Augustin Zegrean are soluția pentru a putea

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, are soluția legală prin care guvernanții să aibă în continuare pârghii pentru a impune restricții, în condițiile în care există lacune în legislație care ar face imposibilă orice măsură coercitivă ce ar limita drepturile și libertățile persoanei, în condițiile ridicării stării de urgență. Fostul constituționalist spune că pentru soluția pe care o are, o să-l înjure tot poporul român.

Articolul 53 din Constituție spune că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege, prin nimic altceva, nici măcar prin ordonanță de urgență. Or, încetarea stării de urgență, la 15 mai, ar face imposibilă, de pildă, limitarea circulației persoanelor. Lipsit de pârghii, Guvernul depinde acum de decizia Parlamentului.

Confruntat brusc cu noua situație, pe care a înțeles-o abia săptămâna trecută, odată cu decizia CCR privind amenzile din starea de urgență, Guvernul a adoptat rapid, luni, un proiect de lege care conține măsurile ce ar urma să intre în vigoare după 15 mai, când autoritățile vor să înlocuiască starea de urgență cu starea de alertă. Proiectul trebuie să fie însă aprobat și în Parlament, unde poate suferi modificări. Mai mult, Avocatul Poporului a constestat deja starea de alertă la Curtea Constituțională, care ar urma să ia joi o decizie pe această sesizare.

„Legea care există se pare că este deficitară și Guvernul probabil că a înțeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu acea lege, pe care Curtea încă nu s-a pronunțat. Este vorba despre o ordonanță de urgență, nr. 21 din 2004, care a fost aprobată prin lege, dar se pare că nici aceasta nu întrunește toate elementele prevăzute de articolul 53 din Constituție”, a explicat Augustin Zegrean, luni seara, la Digi24.

Sursa: digi24.ro