Ludovic Orban: Azi va fi declarată starea de alertă. Îmi asum conducerea Comitetului pentru Situații de Urgență

 Ludovic Orban: Azi va fi declarată starea de alertă. Îmi asum conducerea Comitetului pentru Situații de Urgență

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că astăzi va fi declarată starea de alertă. Premierul a preciziat că în ședință va fi adoptată o Ordonanță de Urgență prin care se pune șef al Comitetului Special pentru Situații de Urgență. Declararea stării de alertă se va face în baza OUG 21 și nu în baza legii adoptate ieri de Parlament, care intră în vigoare abia la începutul săptămânii viitoare. Conform unei decizii a CCR, în baza Ordonanței de Urgență nu se pot restrânge drepturi și libertăți. 

„Astăzi CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocate de conroavirus

Tot astăzi CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Acestea vor avea caracter de obligativitatea și ele vor fi stabilite în baza OUG 21 care stabilește starea de alertă.

Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față provocării generate de această epidemie.

Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSSU și vă solicit miniștrilor să emiteți normle de sănătate și securitate a muncii care trebuie respectate în toate activitățile.

Aici este vorba de regulile privitoare la circulația în mijloacele de transport, cele privind funcționarea hotelurilor, frizeriilor toate activitățile pentru care se ridică restricțiile.

Vreau să vă anunț că împreună cu MAI am luat decizia de a întări autoritatea CNSSU. Să modificăm OUG 21 și să îmi asum conducerea CNSSU.

Vă solicit o mobilizare pentru a face față trecerii de la starea de urgență la starea de alertă.

Fiți responsabili ca și până acum, respectați toate măsurile impuse de autorițăți pentru că vă apără viața, sănătatea.

Trebuie sp reglementăm toate măsurile necesare de la trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, care preved drepturi ale cetățenilor, facilități, în domeniul sănătății, în domeniul educației.

Trebuie să ținem cont de decizia CCR că OUG nu poate să afecteze drepturi și libertăți”, a declarat Ludovic Orban.

Sursa: digi24.ro