Se întâmplă la granița României în acest moment. Noi condiții pentru intrarea în țară în starea de alertă

 Se întâmplă la granița României în acest moment. Noi condiții pentru intrarea în țară în starea de alertă

Starea de urgență a fost înlocuită, din 15 mai, cu starea de alertă. Situația la granița României în acest moment și noile condiții pentru intrarea în țară.

Noile condiții pentru intrarea în țară în starea de alertă

Persoanele care vin din străinătate nu mai sunt obligate să stea în carantină instituționalizată, ci vor fi izolate la domiciliu. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a eliminat ”zonele roșii” pentru care era impusă această măsură. Există numai ”zonă galbenă”.

Cei care vin din străinătate vor fi obligați să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile. Pentru cei care nu au condiții pentru izolare sau care nu vor să își expună familia, se poate opta în continuare pentru carantină instituționalizată, în centrele organizate de stat. Cei care nu vor respecta măsura izolării la domiciliu, vor fi introduși în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile, cu obligativitatea de a suporta contravaloarea cazării și hranei.

Cât despre cei care se află acum în carantină instituționalizată, rămân în carantină în spațiile respective până la încheierea celor 14 zilei, a hotărât Comitetul Național pentru Situații de Urgență(CNSU).

  • Excepții – persoane care nu trebuie să se izoleze la domiciliu, între care conducătorii mașinilor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, personalul navigant, piloții aeronavelor, lucrătorii transfrontalieri.

Prevederile din decizia CNSU

14. (1) Se instituie, începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități.

2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) următoarele categorii de persoane:

a) conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone;
b) membri ai Parlamentului European, parlamentari și personal aparținând sistemului național de apărare ordine publică și siguranță națională;
c) piloții de aeronave şi personalul navigant;
d) mecanicii de locomotivă și personalul feroviar;
e) personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc, și care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție împotriva COVID-19, pe timpul deplasării de la navă la locația unde poate fi contactat în perioada dintre voiajuri;

Mai multe accesați aici playtech.ro