Ceremonie de repatriere a detașamentului de sprijiin din Republica Moldova

 Ceremonie de repatriere a detașamentului de sprijiin din Republica Moldova

Ceremonie de repatriere a detașamentului de sprijiin din Republica Moldova

Ceremonia de repatriere a medicilor civili și militari români care au executat, în perioada 30 aprilie – 15 mai, o misiune de sprijin în lupta împotriva răspândirii pandemiei de COVID-19, în Republica Moldova, a avut loc sâmbătă, 16 mai, ora 11.00, la vama Albița din județul Vaslui.

Cei 42 de medici și asistenți medicali, reuniți din mai multe orașe ale țării, activează în cadrul Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Sănătății. Specializările acestora, în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă, le-au permis desfășurarea activităților de acordare a asistenței medicale, de îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și a celor de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

Deplasarea s-a realizat cu mijloace de transport ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) și Comandamentului Logistic Întrunit (CLÎ) din cadrul MApN, echipamentele de protecție pentru echipa medicală fiind asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii. Totodată, legătura cu autoritățile responsabile din Republica Moldova și asigurarea logistică au fost realizate de doi ofițeri din cadrul IGSU.

Acțiunea desfășurată se înscrie în ansamblul măsurilor de sprijin întreprinse de România în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

La această acțiune a participat premierul României, Ludovic Orban, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, ministrul sănătății, Nelu Tătaru , secretarul de stat, șeful Departamentului pentru situații de urgență, dr. Raed Arafat, și inspectorul general al IGSU, general de brigadă Dan-Paul Iamandi.

Sursă foto: Isu Vaslui