China recunoaşte că a distrus probe de coronavirus, dar insistă că a făcut-o din motive de siguranţă

 China recunoaşte că a distrus probe de coronavirus, dar insistă că a făcut-o din motive de siguranţă

China a confirmat vineri că a dispus laboratoarelor neautorizate din ţară să distrugă probe de coronavirus la începutul focarului, scrie The New York Post.

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a acuzat Beijingul că a refuzat să furnizeze probele de coronavirus prelevate de la pacienţi atunci când pandemia a început în China la sfârşitul anului 2019 şi că autorităţile chineze au distrus probele precoce.

Liu Dengfeng, un oficial al departamentului de ştiinţă şi educaţie al Comisiei Naţionale de Sănătate din China, a declarat pentru South China Morning Post că probele au fost distruse în laboratoarele neautorizate pentru a „preveni riscul de securitate biologică şi pentru a preveni dezastrele secundare cauzate de agenţi patogeni neidentificaţi”.

El a insistat că acest lucru s-a făcut din motive de biosecuritate şi pentru a fi ascunse de SUA şi alte ţări.

Atunci când noul coronavirus a fost raportat pentru prima dată în oraşul Wuhan, institutele statului lucrau pentru a identifica agentul patogen care îl cauzează, a spus Liu.

Pompeo a acuzat, la sfârşitul lunii aprilie, China că a distrus probe de coronavirus.

„Credem cu tărie că Partidul Comunist Chinez nu a raportat focarul noului coronavirus la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Chiar şi după ce CCP a notificat OMS despre focarul de coronavirus, China nu a distribuit toate informaţiile pe care le avea”, a declarat Mike Pompeo.

Donald Trump, după ce a lăudat iniţial reacţia Chinei şi pe preşedintele Xi Jinping, în ultimele săptămâni a arătat de mai multe ori cu degetul către Beijing şi a spus că Beijingul ar fi trebuit să oprească virusul în interiorul graniţelor sale.

Sursa: Mediafax.ro