Klaus Iohannis a contestat la CCR legea prin care educaţia sexuală poate fi predată în şcoli doar cu acordul părinţilor

 Klaus Iohannis a contestat la CCR legea prin care educaţia sexuală poate fi predată în şcoli doar cu acordul părinţilor

Klaus Iohannis a trimis Curții Constituționale, miercuri, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Legea prevede faptul că educaţia sexuală poate fi predată copiilor în şcoli doar dacă părinţii sau tutorii legali îşi dau acordul pentru acest lucru.

Klaus Iohannis susţine că legea nu defineşte noţiunea de  „educație sanitară”. Preşedintele critică și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” spunând că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață.

De asemenea, preşedintele susţine că din legea trimisă la promulgare nu reiese clar dacă programele de educație sanitară sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. În plus, este neclar și momentul în care trebuie cerut acordul părinților pentru predarea educației sanitare.