Marcel Ciolacu: Avem deja peste 200 de semnături pentru moţiunea de cenzură

 Marcel Ciolacu: Avem deja peste 200 de semnături pentru moţiunea de cenzură

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, a dezvăluit câte semnături are deja strânse pentru moțiunea împotriva Guvernului Orban.

O să demitem Guvernul!”, a spus Marcel Ciolacu, marți seară, la TVR 1. „Ați început să strângeți semnături” a fost întrebat, ulterior, de Ionuț Cristache.

„Avem 202 până acum! Avem nevoie de 233″, a zis Ciolacu. „Nu mai aveți mult”, a remarcat jurnalistul.

Procurorii DNA au dispus control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând de marți, pe numele directorului general al Unifarm, acuzat că a luat mită 760.000 euro. Ionel Eugen Adrian este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, la TVR 1, în emisiunea „România9”, moderată de Ionuț Cristache, că DNA nu trebuie să se oprească în ceea ce privește achizițiile din perioada de urgență.

„Sunt momente în viață când îți pare rău că ai dreptate. Sperăm ca DNA să nu se oprească aici. Săptămâna viitoare vom vedea dacă și comisia de anchetă parlamentară va descoperi noi cazuri, sau va trebui să așteptăm anchetele DNA.

Ei au schimbat toți șefii de spital. Era o infracțiune bine pusă la punct, cu un lanț organizat. Această șmecherie de a face achiziții directe sub masca unei pandemii a fost un fort organizat. E un lanț bine pus la punct de guvernarea PNL.

O să aflați multe. Combinezoanele cumpărate din Turcia au toate aceeași măsură, sunt pentru persoane scunde.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Conform DNA, în calitate de director general al C.N. Unifarm SA, Ionel Eugen Adrian ar fi pretins 760.000 euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercială pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul COVID 19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale). Contractul ar fi fost încheiat cu o firmă privată, în prima jumătate a lunii martie 2020, cu încălcarea dispozițiilor prevăzute în Legea 98/2016 privind achizițiile publice, atât sub aspectul modului în care a fost negociat, cat și a modului în care a fost atribuit, practic fără nicio procedură. În plus, cele 1 milion de măști livrate și recepționate în prima tranșă Companiei Naționale Unifarm SA nu erau măști chirurgicale, ci măști de protecție neconforme cu standardele stipulate în contract, practic erau alte tipuri de echipamente de protecție decât cele convenite în contract.

Totodată, din funcția pe care o ocupa, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi determinat un funcționar din cadrul CN Unifarm SA să ateste în mod nereal, pe documentele de atribuire aferente contractului, că negocierea s-ar fi efectuat chiar cu reprezentantul legal al firmei private care a livrat echipamentele. În realitate, negocierea s-a realizat între directorul general Ionel Eugen Adrian și intermediar, la un restaurant din municipiul București, unde practic s-a convenit asupra clauzelor contractului și a prețului echipamentelor de protecție.

Pentru acest „serviciu”, persoana intermediară a pretins de la reprezentanții societății comerciale, pentru sine și pentru funcționari din CN Unifarm SA, suma de 5.810.175 lei, reprezentând un procent de 18% din valoarea totală a contractului încheiat cu Unifarm.