ANM a emis o alertă meteo de vreme severă imediată. Cod portocaliu în zonele deja distruse de inundații

 ANM a emis o alertă meteo de vreme severă imediată. Cod portocaliu în zonele deja distruse de inundații

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu valabilă vineri, de la ora 10.30 până la ora 21.

Se vor semnala cantități de apă însemnate și instabilitate atmosferică accentuată.

Care sunt județele afectate

În județele Alba și Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Sălaj, Bihor, Cluj, Sibiu și Gorj vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

De asemenea, cei de la ANM mai anunță și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, tot vineri, în intervalul orar 10.30-21.

În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, Banat, în nord-vestul Olteniei, local în Transilvania și la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Inundațiile au făcut prăpăd în țară. Zeci de case au fost distruse de viitură

Inundațiile au făcut ravagii în țară, în ultimele zile. Au blocat drumuri, au distrus zeci de gospodării, iar sute de oameni au fost evacuați.

În această dimineaţă, în zona Valea de Brazi – Uricani, revărsarea râului Jiul de Vest a blocat Drumul Naţional 66 A, iar apa a pătruns în mai multe gospodării şi a acoperit mai multe drumuri. La faţa locului au ajuns efective de pompieri şi lucrători de la Apele Române care intervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a solicitat forţe suplimentare din judeţe limitrofe. Întreaga zonă se află sub avertizare cod roșu de inundații şi în continuare se înregistrează creşteri de debite, scurgeri de pe versanţi şi viituri provocate de afluenţii Jiului de Vest.

La ora 06.30 populaţia din localităţile Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, Valea de Brazi şi Câmpul lui Neag au primit o avertizare RO ALERT de inundaţii puternice, iar oamenii au fost sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie dar şi să se pregătească să fie evacuaţi.

Situația dramatică a ajuns și în zona de nord a țării. Apele Prutului s-au înălţat cu mai mult de doi metri peste cota de pericol. Zeci de familii din mai multe sate au fost evacuate și cei care nu au avut rude la care să meargă au fost cazați într-o tabără de sinistrați.