Continuă HAOSUL la vama dintre Bulgaria şi Grecia. Sfaturile ministrului grec al Turismului pentru români

 Continuă HAOSUL la vama dintre Bulgaria şi Grecia. Sfaturile ministrului grec al Turismului pentru români

E în continuare aglomeraţie la vama dintre Bulgaria şi Grecia. Mii de oameni, printre care şi turişti români, aşteaptă cu orele pentru a trece de controalele dispuse în urma noilor reguli impuse de statul elen.

O coadă de maşini s-a format joi pe aproape 15 kilometri la punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, după ce autorităţile elene au restricţionat intrările în ţară pe cale rutieră, transmite postul naţional de radio din Bulgaria (BNR), citat de Sofiaglobe.com.

AGLOMERAŢIE la singurul punct de trecere a frontierei din Bulgaria spre Grecia. Sunt COZI de maşini pe mai mulţi kilometri

Autorităţile bulgare au anunţat că poliţiştii de frontieră lucrează la capacitate maximă, însă procedurile sunt îngreunate din cauza verificării obligatorie a documentelor solicitate de Grecia.

De cealaltă parte, oficialii eleni susţin că iau măsuri pentru a evita aglomeraţia din punctul de trecere a frontierei.

„Sunt primele zile ale redeschiderii ample a granițelor, redeschidere ce include și aeroporturile, așa că încercăm să facem demersurile pas cu pas, cu multă prudență și în următoarele zile, presupunând că vom rezolva diferitele probleme apărute la punctele de frontieră vom lua în considerare redeschiderea lor. Deocamdată, însă, Promachonas e principalul punct de tranzit pentru turiști”, a declarat Haris Theoharis, ministrul grec al Turismului, conform Digi24.

Recomandări pentru românii care vor să meargă în vacanţă în Grecia

„Pentru că sunt abia primele zile, încercăm să fim flexibili. Dar după o vreme, când oamenii vor cunoaște exact care sunt regulile, acestea vor fi implementate cu mai mare strictețe. Le sugerez celor care vin din România să meargă pe la Promachonas”, a menţionat ministrul grec al Turismului.

Vacanţă în Grecia în timpul pandemiei de coronavirus. FORMULARUL online care trebuie completat începând de la 1 iulie

Turiştii care vor să călătorească în Grecia trebuie să completeze un formular online, cu 48 de ore înainte de a intra pe teritoriul statului elen. După completarea documentului, primesc un cod de bare pe care trebuie să îl descarce în telefon sau îl tipărească pe hârtie pentru a fi scanat de Poliţia de Frontieră greacă, împreună cu documentele de călătorie.

Cum se fac testările pentru coronavirus dacă mergi în vacanţă în Grecia. Testarea selectivă la graniță se face și în funcție de țara de origine”

Ministrul grec al Turismului a explicat că autoriţile elene iau în considerare datele epidemiologice referitoare la numărul de infecţii cu COVID-19 în momentul în care decid testarea oamenilor care tranzitează Grecia.

„Dacă un grec se întoarce din România are aceleași șanse să fie testat precum un român. Așadar nu e vorba despre cetățeni, ci despre țara de unde vin și despre cum evoluează situația acolo.

Dacă cineva este testat, atunci trebuie să fie prudent. Până la urmă toată lumea trebuie să fie prudentă, e un an ciudat, trebuie să fim precauți acasă și trebuie să fim precauți în țările unde mergem în vacanță. Dar după ce sunteți testat recomandarea noastră e să nu mergeți în prea multe locuri, pentru că dacă rezultatul este pozitiv va trebui să vă amintiți peste tot pe unde ați fost. Așadar, pentru a limita această posibilitate, cerem ca pentru 24 de ore să fiți mai precauți decât de obicei. Până la urmă e o chestiune de bun simț. Nu vreau ca cineva să se simtă sau să creadă că există vreun soi de izolare sau carantină, nu există așa ceva”, a explicat ministrul grec al Turismului.

În condiţiile în care Grecia şi-a închis vămile cu Macedonia de Nord, Kulata-Promachonas a devenit singurul punct de trecere a frontierei pe care îl pot tranzita turiştii din România, Serbia sau Bulgaria pentru a ajunge în Grecia.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul său elen, Nikos Dendias, despre situaţia cu care se confruntă cetăţenii români aflaţi în tranzit către Grecia. Ministerul de Externe a anunţat că s-a creat un flux separat pentru maşinile înmatriculate în statele membre UE, la intrarea în Grecia.