Raed Arafat anunţă prefecţii că izolarea la domiciliu şi carantina şi au fost suspendate

 Raed Arafat anunţă prefecţii că izolarea la domiciliu şi carantina şi au fost suspendate

Raed Arafat i-a informat pe prefecţi, cu o circulară, că izolarea la domiciliu şi carantina sunt suspendate temporar, până când Guvernul şi Parlamentul găsesc cadrul legal pentru respectarea constituţiei, arată Mediafax. Circulara vine după publicarea în Monitorul Oficial al deciziei Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţională măsura carantinei şi a internării obligatorii, impuse prin ordin de ministru.

  • Circulara a fost emisă pe 3 iulie.
  • Buletinul oficial de sâmbătă nu mai conţine informaţii despre izolare şi carantină.

„Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instiuit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu daca de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ. În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”, se arată în document.

Potrvit Mediafax, circulara, semnată de Raed Arafat şi de Amalia Şerban de la Ministerul Sănătăţii, are data de 3 iulie, când erau raportate 741 de persoane în carantină şi 58.991 în izolare. Sâmbătă, buletinul zilnic furnizat de Grupul de Comunicare Strategică nu conţine informaţii nici despre carantină, nici despre izolare.

„Nu avem date actualizate în această categorie”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Decizia anunţată de Raed Arafat a fost confirmată şi printr-un comunicat al autorităţilor locale din Maramureş.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, având în vedere publicarea Deciziei Curții Constituționale a României nr.458 din 25 iunie 2020 în Monitorul Oficial, partea I, nr.581/2020, prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.25 alin. (2), teza 2 din Legea nr.95/2005 privind reforma în domeniul sănătății și ale art.8 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privind izolarea la domiciliu și carantinarea, se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției”, se afrimă în comunicat.

Sursa: observatornews.ro

Enable Notifications    OK No thanks